Goede voornemens: denk ook eens aan je hypotheek!

Stoppen met roken, gezonder eten, meer sporten en minder drinken. Het zijn de standaard goede voornemens die de meesten voor het einde van januari alweer vergeten zijn. Maar heb je weleens aan je hypotheek gedacht? Door rentemiddeling of het oversluiten van je hypotheek, kun je elke maand geld besparen. Dit regel je in overleg met jouw financieel coach en hij zorgt ervoor dat jij dit voornemen jaren volhoudt.

Rentemiddeling: wat is dat?

Dit is een van die typisch financiële termen waarvan maar weinig mensen precies weten wat het betekent. Het is gelukkig lang niet zo ingewikkeld als veel financieel adviseurs jou willen laten geloven.

Stel je voor: je hebt een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar die over 2 jaar afloopt. Je rente is voor die periode vastgezet op 6%. Dan denk jij nu: “Dat kan vast goedkoper!”

Dat klopt. Samen met jouw financieel coach zet jij de rente van je huidige hypotheek bij jouw huidige geldverstrekker om naar een nieuw percentage. Omdat je jouw rentevaste periode eerder beëindigt dan afgesproken, moet je kosten betalen.
Dit kun je in een keer doen (als je dat kunt betalen), maar het is ook mogelijk om deze kosten gespreid te betalen tijdens je nieuwe rentevaste periode. Dat heet rentemiddeling. Voor je nieuwe rentevaste periode betaal je dan een rente die bestaat uit de huidige lage hypotheekrente plus de kosten die je gespreid betaalt. Dat lijkt misschien duurder, maar in veel gevallen ben je maandelijks goedkoper uit.

Jouw hypotheek oversluiten

Het kan ook zijn dat een andere partij op dit moment een veel scherpere hypotheekrente biedt dan je huidige geldverstrekker. Wil je daarom overstappen naar een andere bank? Dan denk je na over het oversluiten van je hypotheek. Als je jouw hypotheek oversluit, kan dat – net zoals bij rentemiddeling – voor lagere maandlasten zorgen. Soms wordt meteen  geld vrijgemaakt voor bijvoorbeeld een verbouwing. Ook als je jouw hypotheek oversluit, krijg je te maken met kosten. Sluit dus niet zomaar over, maar laat een coach goed doorrekenen of je uiteindelijk ook echt bespaart.

Geef jezelf lagere maandlasten cadeau

De Kerstman is beter in geld uitgeven dan geld besparen. Hij zal je daarom niet wijzen op hoe je jouw maandlasten omlaag kunt brengen. Dat zal je hypotheekverstrekker ook niet doen.

Daarom doen wij het; zet jouw hypotheekcheck op het lijstje van goede voornemens en verbaas je over hoeveel geld je kunt besparen als je jouw maandlasten eens onder de loep neemt.

Welke goede voornemens staan bij jou op het lijstje en staat een hypotheekcheck ertussen?

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak