Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer info

Spring naar inhoud
 • Advies op maat vanaf 1399,-
 • Gesprek op locatie, bij je thuis of via webcam
 • Eerste gesprek is gratis en vrijblijvend
Maak een gratis afspraak

Lagere maandlasten door het oversluiten van je hypotheek

 • Hypotheek & verzekeringen zorgeloos geregeld
 • Krijg automatisch een seintje als je kunt besparen
 • Adviesgesprek bij je thuis, op locatie of via de webcam
Maak een gratis afspraak

Bereken je nieuwe maandlasten

Geld besparen wil natuurlijk iedereen! Misschien omdat je opeens met andere kosten te maken krijgt, of omdat je wat wilt overhouden voor later. Als je lagere maandlasten wil, kan je hypotheek oversluiten lonen. Wat is oversluiten en wanneer zorgt het voor lagere maandlasten? Wij leggen je precies uit wanneer en hoe jij het beste jouw hypotheek kunt oversluiten. Zo hou je maandelijks geld over voor andere dingen. 


Wat is oversluiten en hoe zorgt het voor lagere maandlasten?

Als je een hypotheek hebt afgesloten bij een bank, dan hoef je niet de hele hypotheek periode bij diezelfde bank te blijven. Het kan zijn dat een andere bank een lagere rente heeft, waardoor jouw hypotheek goedkoper is als je naar een andere bank gaat. Jouw hypotheek van de ene bank naar de andere bank verhuizen heet oversluiten. 

Als je een hypotheek hebt afgesloten bij een bank, hoef je niet de hele hypotheek periode bij diezelfde bank te blijven. Misschien wil je bijvoorbeeld naar een andere bank omdat ze lagere rentes of betere voorwaarden bieden. En bij zulke veranderingen moet je een nieuwe hypotheek afsluiten. Met die nieuwe hypotheek los je de oude hypotheek af. 

Wanneer kun je het beste je hypotheek oversluiten?

Met de lage rentestand van nu is het zeker de moeite waard om te kijken of jouw hypotheek goedkoper kan. Ook wanneer je woning veel overwaarde heeft, is het slim om te kijken wat oversluiten jou kan opleveren. 


Je hebt de grootste kans dat je met oversluiten ook gaat besparen wanneer:


 • Jouw woning overwaarde heeft
 • De rente is gedaald
 • Je wilt verbouwen
 • Je een andere hypotheekvorm wilt


Oversluiten doe je bij Finzie

Wanneer zorgt oversluiten niet voor lagere maandlasten?

Oversluiten lijkt heel aantrekkelijk, maar niet in alle gevallen is het even slim om van geldverstrekker te verwisselen. 

Je kunt beter niet oversluiten wanneer:

 • Jouw bank een voordelige rente heeft na jouw rentevaste periode
 • Als je niet voldoende terugverdientijd hebt
 • Wanneer je een bankspaar-, spaarhypotheek of aflossingsvrije hypotheek hebt
 • Als de rente bij jouw huidige bank goedkoper is dan wanneer je oversluit


Je moet dus goed uitrekenen wat oversluiten jou onder de streep gaat opleveren. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ook een financieel coach om hulp vragen. Een financieel coach weet precies waar je op moet letten en wanneer je echt goedkoper uit bent. Maak daarom een afspraak met een Finzie coach bij jou in de buurt!

BEREKEN JE NIEUWE MAANDLASTEN

De kosten van je hypotheek oversluiten

Oversluiten is niet gratis. Als je jouw hypotheek voor het einde van jouw hypotheek periode oversluit, dan betaal je een boete voor het aflossen van jouw hypotheek bij je huidige bank. Daarbij moet je opnieuw advies- en notariskosten betalen. Neem deze kosten dus mee in jouw berekening, wanneer je op een rij gaat zetten of oversluiten echt voordeliger is voor jouw situatie. 

Oversluiten na een rentevaste periode

Loopt jouw rentevaste periode bijna af? Dan is dit hét moment om te kijken of oversluiten jouw maandlasten omlaag kan brengen. Let wel op: als je huis onder water staat, dan zal er waarschijnlijk geen bank zijn die jou een hypotheek wilt geven. Heeft jouw huis overwaarde, dan word je des te aantrekkelijker voor andere partijen. 


In 3 stappen jouw hypotheek oversluiten met Finzie

Wil jij weten of overstappen jou geld gaat besparen? Ga dan langs bij een van onze coaches. Om je vast op weg te helpen, zetten we hier de stappen die je moet nemen om je hypotheek over te sluiten op een rijtje.

Stap 1: Heb jij de beste deal bij jouw huidige bank?

Je hypotheek oversluiten levert je het meeste op wanneer de rente bij een andere bank lager is, dan waar je nu met je hypotheek zit. Daarvoor moet je weten welke rente jouw bank op dit moment rekent. Ook moet je weten in welke risicoklasse jouw hypotheek zit. Hoe hoger het risico voor de bank is, hoe meer geld ze jou laten betalen voor je hypotheek.

Als je huis overwaarde heeft, dan loopt de bank minder risico met jouw hypotheek en zou je dus in een lagere risicoklasse moeten vallen. Je kunt dus ook bij je huidige bank aanvragen om in een lagere risicoklasse gezet te worden, zodat jouw hypotheek goedkoper wordt. 

Stap 2: Rentes vergelijken

Als je weet welke rente jouw bank op dit moment rekent, dan kun je die vergelijken met andere aanbieders. Dit doe je makkelijk met de rentevergelijker van Finzie. Zo zie je in een handig overzicht welke bank de meest voordelige rente biedt. 

Stap 3: Je hypotheek oversluiten

Is de rente ergens anders lager en heeft jouw huis overwaarde? Dan kun je serieus overwegen om je hypotheek te oversluiten. Dit kun je het beste met een van onze financieel coaches doen. Zij weten precies waar ze op moeten letten en hoe ze de beste hypotheek voor jou kunnen rondkrijgen. 

Afspraak maken met een coach