Goed op weg? Check je verzekering voor auto of scooter.

auto verzekering

Als je onderweg bent met je auto of scooter kun je schade oplopen. Bij jezelf of bij een ander. Zonder verzekering mag je wettelijk niet op de weg. Hoe vind je een auto verzekering of scooter verzekering die voor jou geschikt is en welke keuzes maak je? In deze blog helpen we je graag op weg.

Wat is een WA verzekering? Is die verplicht?

Als je de weg op gaat met een auto of scooter ben je verplicht om een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) af te sluiten. Die verzekering is er voor schade die je aan een ander veroorzaakt. Deze ‘basis’ verzekering dekt alleen schade van anderen.

Ook je eigen schade verzekeren? 

De Beperkt Casco (alleen in bepaalde situaties) en de All risk verzekering vergoeden ook schade aan je eigen auto of scooter. In dat geval betaalt de verzekeraar de reparatie of bij total loss de dagwaarde.

Verschillende verzekeringen op een rij:

WA verzekering 

Deze noemden we al. Deze verzekering moet je minimaal afsluiten en is wettelijk verplicht. Hiermee verzeker je (bepaalde) schade die jij aan anderen veroorzaakt, maar let op: je eigen vervoermiddel is niet verzekerd.

Beperkt Casco (WA+)

Bij Beperkt Casco ben je, naast de dekking die onder de WA verzekering valt, ook verzekerd als er iets met je eigen vervoermiddel gebeurt. Maar nog steeds niet als je het zelf veroorzaakt. Wanneer dan wel? Bij overmacht, zoals diefstal, inbraak, brand, natuurschade. Soms moet je aan een voorwaarde voldoen, bijvoorbeeld een goedgekeurd slot of een klasse ⅔ alarmsysteem.

Volledig Casco (All risk)

Een All risk verzekering dekt ook de schade aan jouw auto of scooter als het je eigen schuld is. Bovendien is hierbij ook vandalisme gedekt. 

Een All risk verzekering kan interessant zijn als je auto of scooter nog vrij nieuw is en de dagwaarde nog vrij hoog. Hiervoor bestaat de nieuwwaarderegeling. De meeste verzekeraars hebben standaard 12 maanden in hun voorwaarden staan, maar dit kun je uitbreiden tot 36 maanden. Je krijgt dan een bedrag uitgekeerd waarmee je eenzelfde, nieuwe auto kunt koopt. Na 5 jaar is meestal het advies om je Casco dekking te veranderen naar WA+. 

Wat kost een WA verzekering?

De maandelijkse premie die je voor je verzekering betaalt hangt af van de dekking die je kiest. Ook van het soort auto of scooter, de leeftijd, het aantal kilometers en het aantal schadevrije jaren. Gemiddeld ligt het maandbedrag bij een scooter tussen  de € 4,- en € 10,- per maand en bij auto’s meestal enkele tientjes per maand.

WA verzekering afsluiten? 

Er zijn enorm veel aanbieders van auto en scooterverzekeringen. Hoe weet je wat voor jouw auto of scooter de beste keus is? Finzie is onafhankelijk en gaat op zoek naar  de beste prijs/kwaliteit verhouding, passend bij jouw situatie. Bovendien zijn autoverzekeringen bij Finzie altijd provisievrij, waardoor je direct bespaart op jouw verzekering(en) en weet je zeker dat je altijd het Beste Uit bent.

Wil je meer weten over jouw (auto- of scooter)verzekeringen? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op meteen financieel coach bij jou in de buurt.  Hij of zij kan je alles vertellen over onze Best Uit Garantie.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak