Finzie volgt de maatregelen van het RIVM over Covid-19, zodat wij je nog steeds van hypotheekadvies kunnen voorzien in een veilig omgeving. Lees hier onze aanpak Lees hier verder
Melding sluiten

Extra aflossen? Lees deze tips

Extra aflossen op je hypotheek tipsVraag jij je weleens af of extra aflossen op je hypotheek verstandig is? Je bent de enige niet! Zeker niet nu de spaarrente extreem laag is. Maar wat is wijsheid? Misschien bespaar je op je maandlasten én ben je eerder van je schuld af. Maar als je aflost zit je geld ‘in de stenen’ en kun je het niet aan iets anders uitgeven. Deze handige informatie helpt je op weg bij je beslissing.

 

Heb je genoeg buffer?

Extra aflossen brengt je schuld omlaag. Maar dat geld kun je niet zomaar weer opnemen. Het is belangrijk om een buffer achter de hand te houden voor grotere en noodzakelijke uitgaven. Denk hierbij ook vooruit: een auto of een studie voor je kinderen bijvoorbeeld. Heb je genoeg buffer? Overweeg dan om extra af te lossen.

 

Past extra aflossen bij je hypotheekvorm?


Hoe zit het bij een (bank)spaarhypotheek?
Let op als je een (bank)spaarhypotheek hebt, want dan is extra aflossen bijna nooit een verstandige keus. Maar: er zijn wel degelijk andere mogelijkheden om je woonlasten omlaag te brengen. Zoals een extra storting in je polis of bankspaarrekening. Dit vergt wel (fiscale) expertise: vraag een financieel coach om meer informatie, advies en hulp.

Je aflossingsvrije hypotheek toch aflossen?
Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Dan zit je aan het einde van de looptijd nog steeds met een schuld. Bovendien heb je (voor hypotheken van na 1 januari 2001) na 30 jaar geen hypotheekrenteaftrek meer. Daardoor kunnen je woonlasten tegen die tijd flink omhoog gaan. 

Wil je dit voorkomen? Dan kan dat een extra reden zijn om toch af te lossen. Eventueel kun je deze hypotheek omzetten naar een lineaire of annuïtaire hypotheek. Hierdoor gaan je maandlasten wel omhoog, maar ben je straks van (een deel van) je schuld af.

Is extra aflossen slim bij een andere hypotheekvorm?
Bij een lineaire hypotheek en annuïtaire hypotheek los je iedere maand al af. Wil je je maandlast omlaag brengen of eerder van je schuld af zijn kun je overwegen om versneld af te lossen. Bij deze hypotheekvormen is dat prima mogelijk.

 

Wanneer is extra aflossen voordeliger?

In deze bijzondere gevallen is de kans dat je bespaart door extra aflossen groot:

  • Kom jij met je spaargeld boven de vrijstelling in box 3? Dan kan extra aflossen op je hypotheek een besparing opleveren. 
  • Om de hoogte van je rente te bepalen kijkt je bank hoeveel hypotheek je hebt ten opzichte van de waarde van je woning. Door af te lossen kom je soms in een lagere risicoklasse terecht met een bijbehorende lagere rente (heb je een NHG hypotheek – dan zit je al in de lagere risicoklasse). Vraag je bank of jij door extra aflossen ook een lagere rente gaat betalen. Let op: de ene bank doet dit automatisch en bij de andere moet je erom vragen. 

 

Extra tips bij versneld aflossen van je hypotheek

  • Meestal mag je minimaal 10% van je hypotheek jaarlijks boetevrij aflossen. Vraag na hoeveel jij zonder boete mag aflossen, dan kom je niet voor verrassingen te staan. Lees hier meer over boeterente in het algemeen.
  • Krijg jij maandelijks een voorlopige teruggave van de belastingdienst? Pas die dan aan als je extra aflost, want je renteaftrek gaat ook omlaag.
  • Wil je aflossen omdat je dit jaar boven de vrijstelling in box 3 uitkomt? Doe dat dan voor het einde van het kalenderjaar.

 

Berekenen van versnelde aflossing

Wil je je situatie bespreken met iemand die alle ins en outs kent? Onze financieel coaches beantwoorden je vragen en kijken naar de gevolgen van aflossen voor je financiën. Bespreek hierbij ook je toekomstige wensen, zoals eerder stoppen met werken, of op korte termijn verhuizen. Meer weten? Maak hier een gratis oriënterende afspraak met een financieel coach in jouw buurt.

Mijn Finzie
Maak een gratis afspraak