Finzie volgt de maatregelen van het RIVM over Covid-19, zodat wij je nog steeds van hypotheekadvies kunnen voorzien in een veilig omgeving. Lees hier onze aanpak Lees hier verder
Melding sluiten

Zorg voor een financiële buffer

Financiele buffer

Een huis, een hypotheek, misschien zelfs een gezin en een eigen bedrijf. Dat zijn nogal wat verantwoordelijkheden! Zeker op financieel vlak. Zorg er daarom voor dat je een goede buffer hebt, zodat je financiële tegenslagen kunt opvangen. 

Hoeveel geld heb je nodig als buffer?

De vaatwasser houdt ermee op of de auto komt niet door de APK-keuring heen. Dit zijn op zich al vervelend dingen, maar ze kosten ook nog eens geld. Voor dit soort onverwachte tegenvallers heb je een buffer nodig. Het Nibud raadt aan om in ieder geval een paar duizend euro achter de hand te houden, zodat je niet meteen in de financiële problemen zit als je een financiële tegenvaller hebt. Op hun website kun je een persoonlijke berekening maken, waarmee je precies kunt zien hoeveel geld zij aanraden om als reserve te houden.

Een goede buffer voor een gezin

Als je een gezin hebt, dan heb je een grotere verantwoordelijkheid en dus ook een grotere financiële buffer nodig. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor eten op tafel als je even zonder werk komt te zitten? Of waar betaal je dat extra schoolreisje voor je kinderen van? Of wat als de auto ermee ophoudt en je een nieuwe nodig hebt omdat je anders niet naar je werk kan en de kinderen niet op school kunt afzetten? 

Zet op een rijtje wat jullie maandelijkse vaste lasten zijn en wat jullie uitgeven aan boodschappen. Dit moet je in ieder geval achter de hand hebben en het liefst voor meerdere maanden. 

Hoe groot moet je buffer als zzp’er zijn?

Als zzp’er heb je geen zeker inkomen. Daarvoor moet je een buffer hebben waar je minimaal een paar maanden mee kunt overbruggen. Een nieuwe opdracht binnen slepen kost tijd en je huidige opdracht kan maar zo stopgezet worden. Wees hier dus op voorbereid en zorg ervoor dat je jouw vaste lasten en eten voor een aantal maanden uit je buffer kunt betalen. Heb je op dit moment wel een opdracht? Zorg er dan voor dat je jouw buffer weer aanvult!

Is spaargeld een goede buffer?

Volgens het Nibud spaart zo’n 80% van de Nederlanders. Dat klinkt misschien als veel, maar dat betekent dat 20% waarschijnlijk geen buffer heeft als het financieel even tegen zit. Spaargeld kan prima als financiële buffer dienen. Het moet in ieder geval geld zijn wat je direct kunt vrijmaken als je het nodig hebt. 

Jouw financiën op een rijtje

Wil je er zeker van zijn dat jij er financieel goed voor staat? Ga dan eens langs bij een financieel coach bij jou in de buurt. Hij of zij zet als jouw financiën op een rijtje. Zo weet jij precies hoe jij ervoor staat, waar je op kunt besparen en hoe groot jouw buffer moet zijn. 

Mijn Finzie
Maak een gratis afspraak