Een huis kopen op afstand

Huis kopen op afstandDoor de coronacrisis zijn we genoodzaakt om steeds meer digitaal te doen. Maar als je een woning koopt, wat kan er dan allemaal op afstand geregeld worden?

Huis kopen

Een huis kopen op afstand is voor particulieren niet gebruikelijk, maar het mag en kan wel. Je kunt vaak nog wel een bezichtiging plannen met de makelaar als je je houdt aan de RIVM maatregelen. Makelaars zijn in deze tijd ook creatief. Zo worden er meer foto’s gemaakt en online geplaatst. En er worden virtuele rondleidingen gegeven of een digitaal open huis gehouden. Uiteraard kun je met al je vragen bij de makelaar terecht. Maar let op, als koper heb je wel een onderzoeksplicht. Dit betekent dat je de staat van de woning moet inspecteren. Je kunt er dus ook voor kiezen om eerst een digitale bezichtiging te doen en bij serieuze interesse een afspraak te maken om het huis te bezichtigen. Je kunt zelfs een eventuele bouwkundige keuring laten uitvoeren, mits ook daarbij de RIVM maatregelen in acht worden genomen.

Hypotheekgesprek

Wil je een oriënterend gesprek of een hypotheek aanvragen zonder de deur uit te gaan? Dan ben je bij de financieel coaches van Finzie aan het goede adres. Wij geven namelijk al langere tijd zowel online hypotheekadvies als advies op locatie. Dus juist nu kun je ervoor kiezen om vanachter je laptop of tablet een goed adviesgesprek te hebben met een financieel coach. Wel zo makkelijk.

Taxatie

Je hebt ook de mogelijkheid om je huis online te laten taxeren. Dit doe je via Calcasa. Je vraagt dan een waarde indicatie aan die je binnen enkele minuten in je mailbox ontvangt. Het voordeel is dat een Calcasa taxatie veel goedkoper is dan een taxateur. Je kunt deze taxatie bijvoorbeeld gebruiken om de koop of verkoopprijs van een woning te bepalen. Of om je hypotheek over te sluiten waardoor je kunt besparen op je maandlasten. Je kunt hiervoor soms ook de WOZ verklaring gebruiken die je ontvangen hebt van de gemeente. Moet je je woning laten taxeren voor de bank bij een hypotheekaanvraag? Dan heb je soms wel een taxateur nodig die bij je thuis komt om de waarde te bepalen. Het taxatierapport van Calcasa houdt namelijk geen rekening met speciale omstandigheden van jouw woning. Vraag altijd bij je financieel coach of geldverstrekker na of taxatie op afstand mogelijk is.

Notaris

De meeste notariskantoren zijn open, maar een aantal notarissen werkt vanuit huis. Hierdoor kan jouw notaris wel afwijken van de standaard werkwijze. Je kunt eventueel gebruik maken van een machtiging, zodat je zonder fysiek aanwezig te zijn toch je huis en/of je hypotheek kunt laten passeren. Informeer daarom goed wat ze van je verwachten en wat jij van hen kunt verwachten.

Verhuizen

Verhuizen op afstand wordt een beetje lastig. Als je zelf je spullen gaat verhuizen is dat geen probleem. Heb je echter meerdere klusjesmannen over de vloer? Zorg er dan voor dat ze de mogelijkheid hebben om zich aan de RIVM richtlijnen te houden en maak duidelijke afspraken.

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken met een financieel coach van Finzie? Dat kan! Zoek een financieel coach bij jou in de buurt en geef aan dat je graag een online hypotheekgesprek wil.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak