Wat doet een taxateur?

Wat doet een taxateur?Bij het kopen van een huis zul je diverse experts inroepen. Een daarvan is de taxateur. Weet jij wat een taxateur doet? In deze blog leggen we het uit.

Waarom heb je een taxateur nodig?

De taxateur bepaalt de waarde van jouw droomhuis. Dit doet hij onder andere door te kijken naar het type huis, het aantal vierkante meters en het aantal kamers, hoe goed het is onderhouden en de ligging. De taxateur beoordeelt dit allemaal op basis van vastomlijnde regels en stelt hiervoor een taxatierapport op. Een taxatierapport is voor de bank altijd verplicht, tenzij je een nieuwbouwwoning hebt gekocht. Je mag bij de geldverstrekker namelijk maximaal 100% van de woningwaarde lenen. De waarde die de taxateur bepaalt, is dus heel belangrijk voor wat je kunt lenen.

Wanneer laat je een huis taxeren?

Heb je een huis bezichtigd en ga je het koopcontract tekenen? Dan is dat gelijk het moment om een taxateur in te schakelen. De taxateur heeft niet altijd direct tijd en hoe eerder je het rapport hebt, hoe eerder je adviseur samen met je kan bepalen wat en hoe je je huis het best kunt financieren.

Is de taxatiewaarde hetzelfde als de woz waarde?

Nee, de woz waarde is een door de gemeente ingeschatte woningwaarde op basis van een peildatum uit het verleden. Hierbij wordt vaak niet gekeken naar de woning zelf. Bovendien kunnen actuele marktomstandigheden er voor zorgen dat de daadwerkelijke waarde van je koopwoning hoger of lager is dan de woz waarde. De taxatie door een taxateur geeft wel een actuele waarde van de woning aan.

Kan ik mijn huidige huis ook laten taxeren?

Ja, dat kan! Dit kun je bijvoorbeeld doen wanneer je verwacht dat je huis in waarde is gestegen door bijvoorbeeld een verbouwing of stijging in de huizenprijzen. Dat kan namelijk rentevoordeel opleveren voor jouw bestaande hypotheek. Immers, hoe lager de verhouding hypotheek ten opzichte van je woningwaarde, hoe lager de renteopslagen. Vraag even goed na bij je geldverstrekker of adviseur of je dit ook kunt aantonen met een (gratis) woz verklaring.

Ben je op zoek naar een taxateur?

Neem dan contact op met een financieel coach van Finzie bij jou in de buurt. Wij werken samen met de Nationale Taxatie Service. Als klant bij Finzie ontvang je korting op een taxatie via onze partners en is een taxatie al mogelijk vanaf 425,- euro (incl btw).

 

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak