Een huis kopen met financiële hulp van ouders

Dame voor pijl finzie website

De huizenmarkt staat al een tijdje op zijn kop. Zeker in de grote steden is het heel normaal om meer dan de vraagprijs te bieden. Zelfs voor een klein flatje. Als starter op de huizenmarkt kan de moed je wel eens in de schoenen zakken. Gelukkig zijn er veel lieve ouders die hun kinderen financieel willen helpen met het kopen van een huis. Maar wat komt erbij kijken als je met financiële hulp van je ouders een huis gaat kopen?

Niet genoeg geld om een huis te kopen

Ben jij een van de starters die voor het eerste en huis gaat kopen, maar te weinig spaargeld heeft? Je bent niet alleen. Veel starters hebben een studieschuld en hebben niet genoeg spaargeld om de kosten van een huis kopen te kunnen betalen. Er komt namelijk meer bij kijken dan alleen de koopprijs van het huis. Je hebt ook geld nodig voor hypotheekadvies en de notariskosten. En vergeet de inrichting niet! Dat kun je natuurlijk zo duur maken als je wilt, maar wat verf op de muur en een nieuwe vloer kosten ook geld.

Een huis kopen met hulp van je ouders

Wanneer jouw ouders je financieel willen helpen met het kopen van een huis, kan dat op meerdere manieren. Zij kunnen jou een schenking doen en ze kunnen jou het geld ook lenen. Of jouw ouders kopen het huis en jij huurt het. Ook kun je samen met je ouders het huis kopen.

Hoeveel mogen jouw ouders jou schenken?

Je ouders mogen je zoveel schenken als ze willen, maar tot € 100.800,- mogen ze dit belastingvrij doen als het voor de koop of verbouwing van een huis is. Uit een onderzoek onder notarissen blijkt dat ouders gemiddeld zo’n € 69.000,- aan hun kinderen schenken voor een woning. Dat is natuurlijk best fijn wanneer je zelf niet zo’n ruime spaarpot hebt!

Onderhandse lening van je ouders

Je kunt ook het geld van je ouders lenen. Zij kunnen jou het hele bedrag lenen of een deel. Dit is een onderhandse lening en deze hoef je niet te laten vastleggen bij de notaris. Dat scheelt dus notaris kosten. Je ouders moeten wel rente rekenen over de lening. Als je het goed regelt, kun je deze rente fiscaal aftrekken.

Kasrondje

Misschien heb je er weleens van gehoord: het kasrondje. Dit betekent dat je geld leent van je ouders voor het kopen van jouw huis. Je betaalt hier netjes rente over en je trekt deze rente ook af fiscaal af. Als jouw ouders je willen matsen, dan schenken ze jou in hetzelfde jaar een bedrag dat gelijk of lager is dan de rentelasten die jij betaalt en binnen de schenkingsvrijstelling valt. De rente die jij betaalt en de schenking moeten los van elkaar staan. De belastingdienst moet namelijk wel zien dan de rente een ‘last’ is en je dus voordeel hebt van de renteaftrek. Op deze manier betaal je dus in werkelijkheid alleen op papier rente, maar zie je op je rekening het verschil niet. En ja, dit is compleet volgens de regels van de wet!

Samen met je ouders een huis kopen

Het is ook nog een optie om samen met je ouders een huis te kopen. Oftewel: jouw ouders zijn 50% eigenaar en jij bent 50% eigenaar. Fiscaal gezien is dit voor jouw ouders niet de beste optie, want de helft van jouw huis, wordt fiscaal als het tweede huis van jouw ouders gezien. Dat betekent dat de belastingdienst dit als vermogen ziet en dat jouw ouders er belasting over moeten betalen in box 3.

Wat is de beste optie voor jou en jouw ouders?

Er zijn heel wat opties en voor iedere situatie is een andere oplossing de beste. Wil je weten hoe jij en jouw ouders financieel het Beste Uit zijn? Ga dan eens langs bij een financieel coach. Hij of zij kan voor jullie uitrekenen wat de beste optie is. Daarbij is het eerste gesprek gratis en vrijblijvend, dus ga gerust eens langs voor een kopje koffie.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak