Hoe kun je als starter in deze tijden nog een woning financieren?

hypotheek starter eerste woning

Het kan tegenwoordig best lastig zijn om als starter een huis te kopen. Want waar is het grote aanbod zoals een paar jaar geleden denk je misschien? Maar heb je ook al bedacht hoe je als starter een huis kan kopen als het aankomt op een eerste hypotheek? Wij helpen je op weg met een checklist!

1. Bereken je maximale hypotheek

Voordat je echt op huizenjacht kunt gaan, is het handig om te kijken hoeveel je kunt lenen voor de aankoop van een woning. Online kun je gemakkelijk en snel een maximale berekening van je hypotheek maken. Ook als je samen koopt. Let wel op: dit zijn altijd indicaties van je maximale hypotheek. Je financiële mogelijkheden hangen namelijk af van meer dingen:

  • koop je alleen of samen?
  • heb je (genoeg) eigen geld?
  • kom je in aanmerking voor een starterslening?
  • heb je andere financiële verplichtingen?

Het zou dus best zo kunnen zijn dat je uiteindelijk iets minder kunt lenen door bijvoorbeeld een studieschuld. Als je direct wilt weten wat jouw exacte mogelijkheden zijn, kun je een afspraak maken met een onafhankelijke financieel adviseur bij jou in de buurt. Die weet precies hoe de vork in de steel zit.

2. Shop till you drop: voorlopig koopcontract

Als je een idee hebt wat je kunt lenen en wat je woonwensen zijn, is het tijd om gericht een woning te gaan zoeken. Want zonder woning, heb je natuurlijk geen hypotheek nodig. Heb je jouw droomhuis gevonden en past het binnen je budget? Dan kun je eerst nog een uitgebreid hypotheek rapport maken zodat je voor die woning inzicht krijgt in de volgende dingen:

  • maandlasten
  • bijkomende kosten
  • benodigd eigen geld

Als jij je hierbij comfortabel voelt, kun je overgaan op onderhandelingen en het uiteindelijk kopen. Je tekent dan een voorlopig koopcontract. Pas trouwens wel op met overbieden, het zou kunnen dat je hierdoor nog meer eigen geld nodig hebt. Tenzij je dit kunt financieren met een krediet.. Maar: geld lenen kost geld!

Regel die hypotheek!

Vraag hypotheekadvies aan een onafhankelijke hypotheekadviseur

Een hypotheekadvies uitbrengen is veel uitzoekwerk en vereist nog meer kennis van zaken. Je maakt namelijk een van de belangrijkste financiële keuzes in je leven, dus die moet wel goed doordacht zijn. Niet zo gek dus, dat dit het meteen het duurste onderdeel van je financierings-zoektocht is. Bij Finzie heten die hypotheekadviseurs trouwens ‘financieel coaches’ want je krijgt bij het kopen van een woning met nog veel meer financiële dingen te maken dan alleen je hypotheek. Iets dat je niet altijd te horen krijgt.

Een onafhankelijk financieel coach of hypotheekadviseur vergelijkt echt alle aanbieders, zodat je voor de best passende hypotheek kunt kiezen:

  • gericht op jouw huidige situatie en toekomstwensen
  • met de beste voorwaarden
  • en het beste hypotheekrentetarief

De kosten voor persoonlijk hypotheekadvies variëren van bijvoorbeeld €3000 tot € 1.499,- . Vergelijk dus vooraf de tarieven én wat een hypotheekadviseur allemaal voor je doet. Soms moet je ineens meer betalen als je samen een huis wilt kopen of extra verzekeringen moet afsluiten.

Breng samen jouw financiële situatie in kaart

Vergelijk hypotheekvormen en hypotheekrentes
Online kun je zelf altijd al de meest actuele hypotheekrentes bekijken. Maar de laagste rente, betekent niet de beste hypotheek. Vergelijk dus alleen de hypotheekrentes van de hypotheekvorm en voorwaarden die bij jou passen. Een hypotheekadviseur weet daar gelukkig alles van.

Breng je financiële verplichtingen in kaart
Financiële verplichtingen zoals alimentatie en (studie)schulden moet je verplicht meenemen in de hypotheek berekening en mag je niet verzwijgen. Omdat het letterlijk ‘verplichtingen’ zijn, heeft het invloed op hoeveel jij kunt lenen voor je eerste hypotheek. Kijk samen of je ook met jouw financiële verplichtingen nog steeds de hypotheek voor je eerste woning kunt krijgen.

Kijk hoeveel eigen geld je nodig hebt
Vanaf januari 2018 kun je nog maar 100% van de woningwaarde lenen en moet je een groot deel van de bijkomende kosten van eigen geld betalen. Dit geldt helaas ook voor je hypotheek als starter. Kijk daarom of je genoeg eigen geld hebt voor:

  • de bijkomende kosten
  • overbieden: kan ervoor zorgen dat je nog meer eigen geld nodig hebt
  • je verhuizing en inrichting

Als je net wat geld tekort komt, kun je bijvoorbeeld ook nog samen kijken naar de mogelijkheden voor een familiehypotheek of een schenking van je ouders.

Alles oke? Vraag een voorlopig voorstel van de bank

  1. Vraag een voorlopig voorstel van de bank: als blijkt dat jij gewoon een eerste hypotheek kunt krijgen, is het tijd om een voorlopig voorstel aan te vragen. Zodra je deze binnen hebt, kan je hypotheek al met een week rond zijn!
  2. Documenten verzamelen: om je hypotheekaanvraag goed te laten keuren, moet je een hoop documenten verzamelen. Bij Finzie doe je dit met het Serviceteam zodat je precies weet wat je nodig hebt en wanneer. Het complete hypotheekproces duurt gemiddeld 4-8 weken, maar kan enorm snel gaat als je met efficiënte mensen samenwerkt ;)
  3. Bindende offerte: check deze goed met je hypotheekadviseur, want het is een bindend voorstel en gaat over een hoop geld. Als je ermee akkoord gaat, zitten jij en de bank eraan vast. Je leest hierin bijvoorbeeld: persoonsgebonden informatie, het financieringsbedrag, de aflossingsvorm, de looptijd en de hypotheekrente.
  4. Acceptatie geldverstrekker: als de geldverstrekker de offerte ook heeft geaccepteerd is je hypotheek bijna werkelijkheid!
  5. Tekenen notaris: na het tekenen bij de notaris is het huis echt van jou en is de hypotheek voor je eerste woning een feit!

 

Wil je alvast eens kijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw eerste hypotheek? Maak dan gratis een afspraak voor een kennismakingsgesprek met een financieel coach bij jou in de buurt.

Geschreven door:
Wayne Jansen, Financieel coach in Joure.
Meer weten over mij?Bekijk mijn persoonlijke pagina.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak