8 dingen die je moet weten over de zorgverzekering in 2021

Vader met zoon bij huisartsHet nieuwe jaar staat voor de deur en dat betekent dat er weer een aantal wijzigingen is rondom de zorgverzekering. In deze blog hebben we de wijzigingen en handige informatie over de zorgverzekering in 2021 voor je op een rij gezet.

1. Zorgpremies omhoog

Op 1 januari 2021 gaan de nieuwe premies voor de zorgverzekering in. De premies stijgen, maar hoeveel jouw premie precies stijgt, is afhankelijk van je zorgverzekeraar. Gemiddeld gaan de premies met een paar euro per maand omhoog.

2. Collectiviteitskorting van 5% blijft

Ook in 2021 blijft de maximale collectiviteitskorting voor een zorgverzekering 5%. Naar verwachting verdwijnt de korting voor een collectieve zorgverzekering in 2023.

3. Zorgtoeslag voor lagere inkomens omhoog

Heb je een laag inkomen? Goed nieuws. De zorgtoeslag gaat in 2021 namelijk omhoog voor mensen met een laag inkomen. Als alleenstaande ontvang je in 2021 tot € 46,- meer op jaarbasis. Heb je een meerpersoonshuishouden? Dan ga je er op jaarbasis maximaal met € 108,- op vooruit.

4. Premie Inkomensafhankelijke Zorgverzekeringswet omhoog

Je betaalt via je loon of (pensioen)uitkering een inkomensafhankelijke premie Zorgverzekeringswet. In 2021 gaat deze premie iets omhoog. In 2020 betaalde je als werknemer of uitkeringsgerechtigde 6,7%, dit wordt in 2021 7,0%. Ondernemers en gepensioneerde betalen in 2021 5,75%. In 2020 was dit 5,45%.

5. Verbeteringen basispakket

Het basispakket wordt in 2021 verbeterd met een aantal aanpassingen. Zo wordt een aantal nieuwe geneesmiddelen tegen kanker, extra paramedische zorg als gevolg van corona en dagbehandelingen in groepsverband voor niet aangeboren hersenletsel in 2021 vergoed. Ook verdwijnt het eigen risico voor medische kosten van orgaandonoren en slachtoffers van seksueel geweld en wordt de vergoeding van diabeteshulpmiddelen vereenvoudigd.

6. Eigen risico blijft gelijk

Het verplichte eigen risico blijft in 2021 € 385,-. Ook betaal je net zoals nu voor sommige vormen van zorg geen eigen risico. Zo valt een bezoek aan de huisarts of verloskundige niet onder je eigen risico.

7. Vergelijk je zorgverzekering

Zoals we in punt 1 al beschreven, gaat de premie voor de zorgverzekering in 2021 omhoog. Het is daarom verstandig om je zorgverzekering te vergelijken en eventueel over te stappen naar een voordeligere zorgverzekeraar. Er zitten namelijk grote verschillen tussen de premies van de basisverzekering. Vergelijk de premies en voorwaarden in de zorgvergelijker.

8. Stap over vóór 31 december

Heb je je zorgverzekering vergeleken? En kun je besparen door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar? Of heb je bij een andere zorgverzekeraar betere polisvoorwaarden? Stap dan vóór 31 december over. Je nieuwe zorgverzekeraar zegt je oude verzekering op, dus daar heb jij geen omkijken naar.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak