NHG hypotheek na 1 juli 2021? Dit zijn 4 belangrijke wijzigingen

Jonge vrouw bekijkt wijzigingen NHGNationale Hypotheek Garantie (NHG) voert jaarlijks een aantal wijzigingen door om diensten en producten te verbeteren. We hebben vier belangrijke tussentijdse wijzigingen in de Voorwaarden en Normen van een hypotheek met NHG voor je op een rijtje gezet. Deze wijzigingen gelden per 1 juli 2021.

1. Gebruik brondata vanaf nu toegestaan

NHG staat vanaf nu het gebruik van brondata door geldverstrekkers en adviseurs toe. Met brondata bedoelen we alle klantgegevens die rechtstreeks worden opgehaald vanaf de plek waar de originele informatie is opgeslagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bronnen als mijnoverheid.nl, mijnuwv.nl en mijnpesnioenoverzicht.nl.

Met jouw toestemming kan je financieel coach de informatie die nodig is voor je hypotheekaanvraag gemakkelijk rechtstreeks bij de bron ophalen. Dit kan bijvoorbeeld met de app’s Ockto en iWize. Als klant merk je waarschijnlijk weinig van deze wijziging, behalve dan dat het proces van de hypotheekaanvraag eenvoudiger en overzichtelijker verloopt.

2. Acceptatie van desktoptaxaties

Ook accepteert NHG vanaf 1 juli 2021 zogenoemde desktoptaxaties als de hypotheek minder is dan 90% van de marktwaarde. Hierdoor kan je in sommige gevallen heel wat geld besparen. Een desktoptaxatie is namelijk een stuk voordeliger dan een reguliere taxatie, omdat de taxateur de waarde van de woning vaststelt in een taxatierapport zonder dat een bezoek aan de woning noodzakelijk is.

Niet alle geldverstrekkers accepteren een desktoptaxatie. De geldverstrekkers die dit momenteel wel accepteren zijn: Argenta, Florius, Moneyou, ABN AMRO, a.s.r., Lloyds Bank, ING, NIBC, Lot Hypotheken en binnenkort ook Rabobank. Je kunt een dekstoptaxatie hier aanvragen.

3. Het vervallen van hypotheekrenteaftrek binnen 10 jaar

Sinds 2001 heb je als huizenbezitter nog maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat huizenbezitters vanaf 2031 te maken kunnen krijgen met het vervallen van de hypotheekrenteaftrek.

Deze maatregel heeft per 1 januari 2021 al impact op een nieuwe hypotheekaanvraag. De betaalbaarheid van de hypotheeklasten na het vervallen van de hypotheekrenteaftrek (als dit binnen 10 jaar gebeurt) wordt dan bij een hypotheekaanvraag namelijk ook getoetst. Hiermee wordt de betaalbaarheid gewaarborgd vanaf het moment dat de hypotheekrenteaftrek vervalt.

Mocht je op een deel van je hypotheek geen rente meer kunnen aftrekken, dan kan de hypotheek nog steeds onder NHG worden voortgezet.

4. Aanvragen beroep op hardheidsclausule

Vanaf 1 juli 2021 kan een beroep op de hardheidsclausule alleen nog worden aangevraagd door een adviseur of door de geldverstrekker die de hypotheek verstrekt. Dit beroep kan in uitzonderlijke situaties nodig zijn als jij als klant wordt geraakt door de Voorwaarden en Normen van NHG en het verkrijgen van NHG in het belang is van jou als klant.

Om het beroep op de hardheidsclausule aan te vragen, moet de adviseur of geldverstrekker vanaf nu gebruik maken van een vast format. Het doel hiervan is om het proces efficiënter en sneller te laten verlopen voor zowel jou als klant, de adviseur en de geldverstrekker.

Meer weten?

Wil je meer weten over de wijzigingen van NHG per 1 juli 2021? Stel je vragen dan gerust aan een financieel coach van Finzie. Lees hier ook alle wijziging die per 1 januari 2021 zijn ingegaan voor een hypotheek met NHG.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak