Dit zijn de wijzigingen voor een NHG hypotheek in 2021

Blij echtpaarElk jaar voert NHG (Nationale Hypotheek Garantie) een aantal wijzigingen door om diensten en producten te verbeteren. De belangrijkste NHG wijzigingen voor 2021 lees je in deze blog.

Een tijdelijk tekort regeling voor senioren

Vanaf 2021 kun je als senior vanaf 57 jaar mogelijk gebruik maken van een tijdelijke tekort regeling. NHG heeft deze regeling in het leven geroepen om senioren te helpen bij een tijdelijk financieringstekort. Dit tekort kan bijvoorbeeld ontstaan als jij of je partner de AOW-leeftijd heeft bereikt en de ander nog niet.

Verschillende financieringsdoelen combineren

Vanaf volgend jaar kun je verschillende financieringsdoelen met elkaar in één aanvraag combineren. Hierbij gaat het om de financieringsdoelen kwaliteitsverbetering, echtscheiding, afkoop erfpacht en SVn Starterslening. Het doel hiervan is om een financieringsbehoefte in één aanvraag te realiseren. Zo is het vanaf 2021 mogelijk om bijvoorbeeld een verbouwing en het oversluiten van SVn Starterslening in een aanvraag te financieren.

Oversluiten niet-NHG naar NHG hypotheek

Vanaf januari 2021 is het alleen mogelijk om je niet-NHG hypotheek over te sluiten naar NHG hypotheek als de mogelijkheid van woningbehoud wordt vergroot of als de aflossingsvrije hypotheek deels wordt omgezet naar een hypotheek met aflosvorm. Het blijft ook mogelijk om je niet-NHG hypotheek over te sluiten naar een NHG hypotheek als dit bedoeld is om je woning te verbeteren of te verduurzamen.

Gelijke mogelijkheden oversluiten

Als je 2020 je NHG hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker heb je meer mogelijkheden dan wanneer je je NHG hypotheek oversluit bij dezelfde geldverstrekker. De mogelijkheden voor het oversluiten van je NHG hypotheek worden vanaf 2021 gelijkgetrokken.

Kostengrens NHG stijgt

Koop je in 2021 een woning? Of heb je al een woning? Dan krijg je in 2021 meer ruimte om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. De NHG-kostengrens gaat in 2021 omhoog, namelijk van €310.000 naar €325.000. Bij het meefinancieren van energiebesparende maatregelen is de kostengrens nog eens 6% hoger, namelijk €344.500. In 2020 was dit €328.600.

De kostengrens wordt vanaf 2021 vastgesteld aan de hand van een nieuwe methode die gebaseerd is op een langere ‘terugkijkperiode’ en een correctiefactor. Hierdoor sluit de kostengrens beter aan bij de ontwikkelingen op de woningmarkt.

Percentage borgtochtprovisie in 2021

Sluit je in 2021 een hypotheek af met NHG? Dan betaal je eenmalig 0,7% borgtochtprovisie over de hoogte van je hypotheek. Dit percentage is gelijk aan 2020. Met NHG heb je de zekerheid dat je hypotheek wordt afgelost als jij zelf de lasten niet meer kunt betalen. De kosten voor deze garantie wordt borgtochtprovisie genoemd.

Maximum hypothecaire inschrijvingen vervalt

Op dit moment kun je niet meer dan 2 hypotheken met NHG inschrijven in het zogenaamde hypotheekregister. Vanaf volgend jaar komt dit maximum aantal hypothecaire inschrijvingen te vervallen.

Aanpassingen in de werkgeversverklaring

Als je een huis koopt, heb je een werkgeversverklaring nodig. Dit model is door NHG gewijzigd en verplicht per 1 januari 2021. Door deze wijzigingen krijgen geldverstrekkers een beter beeld van je situatie en dat scheelt tijd, energie en geld.

Heb je vragen?

Heb je vragen over de wijzigingen? Of ben je benieuwd wat de wijzigingen voor jou betekenen? Neem dan gerust contact op met je financieel coach van Finzie.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak