Van adviseur naar ondernemer

Twee mensen in gesprekWerk jij als financieel adviseur en overweeg je om voor jezelf te beginnen? De overstap naar zelfstandig ondernemer is makkelijker dan je misschien denkt. In dit artikel lees je alles over hoe je als adviseur een eigen onderneming kunt starten. 

Is ondernemen iets voor jou?

Wil jij als adviseur voor jezelf te beginnen? Dan komt zeker er in het begin veel op je af en daar heb je lef voor nodig. In de beginfase ben je vooral druk met netwerken en het opbouwen van contacten. Je bent als ondernemer ook verantwoordelijk voor je eigen inkomen en kunt niet terugvallen op je werkgever of een vast salaris. Je bent afhankelijk van je klanten en je verdient pas geld op het moment dat klanten een dienst van je afnemen. Het zorgen voor een goede klantrelatie is dus heel belangrijk. 

Als financieel coach bij Finzie krijg je de ondersteuning die jij nodig hebt als ondernemer. Hierdoor houd je tijd over voor andere werkzaamheden zoals netwerken en het opbouwen van klantrelaties. Jerry Muller, financieel coach in Utrecht: “Het serviceteam in Hoorn neemt de administratieve werkzaamheden uit handen en zorgt voor de bemiddeling nadat ik het adviestraject met de klant heb afgerond. Verder krijg ik als financieel coach marketingondersteuning, waardoor Finzie ook lokaal een grotere naamsbekendheid krijgt en dat zorgt ook voor leads. Daarnaast maakt Finzie gebruik van handige systemen, waardoor ik snel zie wat de status van het dossier is.”

Voor je gaat starten

Voordat je kunt starten met je onderneming, heb je een kantoorruimte nodig. Als financieel coach bij Finzie heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kantoorruimte in een gemeenschappelijk gebouw of een ‘inhouse’ kantoorruimte in een makelaarskantoor. Bedenk bij het kiezen van een locatie wat jij belangrijk vindt voor jezelf, zoals een goede samenwerking met de buren en voordelen voor je klanten, zoals gratis parkeren. Representatief en betaalbaar, dat is de ideale combinatie.

Behalve een locatie is het belangrijk om direct vanaf het begin een netwerk op te bouwen. Start hier op tijd mee en vertel mensen in je eigen omgeving dat je een eigen onderneming bent gestart. Bezoek ook netwerkbijeenkomsten en sluit je bijvoorbeeld aan bij een ondernemersvereniging in de buurt. Financieel coach Monique Kamphorst van Finzie Amsterdam-Zuid geeft als tip: “Ik heb makelaars in mijn marktgebied in kaart gebracht en benaderd. Daarnaast ben ik een paar keer naar een netwerkbijeenkomst van BNI geweest. Dat is een wereldwijd netwerk van mensen die elkaar de handel gunnen. Dit was een mooie manier om in een korte tijd veel mensen te ontmoeten. Als zij dan iemand in hun netwerk tegenkomen die financieel advies nodig heeft, bevelen ze mij aan. Daar haal ik heel veel leads vandaan en dat is super leuk.”

Welke valkuilen moet je vermijden? 

Als startende ondernemer heb je nog geen zekerheid. Je weet nog niet hoeveel klanten je gaat helpen en of die klantenstroom aanhoudt. Om klantrelaties op te bouwen, moet je hard werken. Stel in het begin niet te hoge verwachtingen aan jezelf, geef je onderneming de tijd en besteedt aandacht aan het netwerken en de naamsbekendheid van je vestiging. Jerry Muller: “Het was een rough start. Ik begon als een van de eerste en de formule van Finzie had nog geen naamsbekendheid. Ik ben echt gestart  in de beginfase van Finzie en daardoor liep het niet meteen storm, maar inmiddels heb ik drie vestigingen en zijn we met drie adviseurs.” 

De beginfase van een onderneming is meestal een uitprobeerfase. Je gaat ontdekken wat wel en niet werkt en je onderzoekt hoe klanten bij je terecht zijn gekomen. Aan het einde van de maand krijg je niet je vaste salaris gestort zoals je gewend was als adviseur in loondienst. Je moet vanaf nu zelf zorgen voor inkomen en het kan in het begin best zo dat je de eerste twee maanden geen inkomen hebt. Zelfs als je vanaf de start klanten hebt, want het duurt vaak nog even voor zij hun rekening betalen. Een reservepotje is dan handig om de eerste maanden te overbruggen. Je hoeft je dan ook minder zorgen te maken als het niet meteen storm loopt. 

Franchisenemer worden bij Finzie?

Overweeg je om voor jezelf te beginnen en wil je weten of de franchiseformule van Finzie bij jou past? Lees dan meer over onze franchiseformule of maak een vrijblijvende afspraak met Marco den Boer (06 – 53 62 64 42 of ). Hij kan je alles vertellen over de kansen die de formule van Finzie jou biedt.

Weten of jij en Finzie bij elkaar passen? Doe de check en ontdek of jij Finzie genoeg bent.

Doe de check
Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak