Zo voorkom of beperk je boeterente als je je hypotheek oversluit

Blij stel hoeft geen boeterente te betalenWanneer je je hypotheek oversluit, levert dat tegenwoordig mogelijk lagere maandlasten op. De hypotheekrente staat immers lager dan ooit tevoren. Helaas betaal je in dit geval vaak een boeterente die ervoor kan zorgen dat je een stuk minder geld bespaart. Hoe kan je dit zoveel mogelijk beperken of misschien zelfs voorkomen?

Waarom betaal je boeterente?

Een boeterente is de boete die je betaalt als je je hypotheek oversluit voordat de rentevaste periode is afgelopen, of wanneer je meer aflost dan is toegestaan. Zie het als een compensatie voor de inkomsten die de geldverstrekker misloopt.

De hoogte van de boete hangt onder andere af van hoe lang je rente nog vaststaat en het bedrag dat je hebt geleend. Iedere geldverstrekker berekent dit op een andere manier. Maar let wel, de boeterente mag nooit hoger zijn dan de inkomsten die de bank daadwerkelijk is misgelopen.

Voorkomen of beperken, kan dat wel?

Het is natuurlijk jammer als je door de boeterente niet of nauwelijks meer profiteert van het voordeel bij het oversluiten van – of extra aflossen op – je hypotheek. Toch is het niet mogelijk om onder deze boete uit te komen. Eigenlijk wel logisch, want je hebt hier afspraken over gemaakt toen je je hypotheek afsloot.

Boetevrij aflossen

Er zijn echter wel manieren om je maandlasten te verlagen zonder dat je boeterente moet betalen. Zo mag je elk jaar een percentage boetevrij aflossen van de geldverstrekker. Meestal ligt dit tussen de 10% en 20% per jaar. Hoeveel jij boetevrij mag aflossen, staat in de voorwaarden van je hypotheek.

Rentemiddelen

Heb je al eens overwogen om je rente te middelen? Je spreekt dan een nieuwe rente af met de geldverstrekker. Dit is een gemiddelde van je huidige rente en de actuele marktrente. Je betaalt hiervoor wel een boete, maar die wordt meegerekend in de hypotheeklasten. Zo merk je er minder van dan dat je het bedrag in een keer moet betalen.

Oversluiten na je rentevaste periode

Tot slot kun je wachten totdat je rentevaste periode is afgelopen. Dat is meestal een goede optie als je nog maar een paar jaar te gaan hebt en je niet verwacht dat de rente in de tussentijd gaat stijgen. Als jouw rentevaste periode is afgelopen, mag je namelijk vrijwel altijd – boetevrij – overstappen naar een andere geldverstrekker. Je krijgt dan wel te maken met andere kosten; bijvoorbeeld voor hypotheekadvies en een taxatie.

Bereken het zelf!

Je hypotheek oversluiten levert – met de boeterente – niet altijd een voordeel op. Laat je dus altijd goed adviseren. Eerst even berekenen of en hoeveel jij kan besparen als je je hypotheek oversluit? Dat kan met de gratis Oversluitcheck van Knab.


Arlette

Gastblog van Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer bij Knab en schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak