Finzie volgt de maatregelen van het RIVM over Covid-19, zodat wij je nog steeds van hypotheekadvies kunnen voorzien in een veilig omgeving. Lees hier onze aanpak Lees hier verder
Melding sluiten

Wat wordt de NHG grens in 2019?

NHG grens 2019 Finzie

De Nationale Hypotheek Garantie, oftewel de NHG. Wat is het en wat gaat er veranderen in 2019? We vertellen je er alles over in deze blog.

Wat is de NHG?

De Nationale Hypotheek Garantie is een financieel veilige manier van een lening voor je huis afsluiten. Met de NHG heb je in de meeste gevallen de garantie dat je niet met schulden blijft zitten wanneer jij jouw huis voor minder dan de hypotheekwaarde moet verkopen. Met de NHG staat de NHG garant voor de restschuld die overblijft na de verkoop van jouw woning.

De voordelen van een NHG hypotheek

Het is natuurlijk een fijn idee dat je met een NHG hypotheek niet met schulden blijft zitten wanneer je jouw huis voor minder verkoopt dan jouw hypotheekwaarde. En er is nog een voordeel aan een NHG hypotheek: zo geven alle geldverstrekkers die NHG bieden een speciale NHG hypotheekrente die meestal lager is dan de rente voor een hypotheek zonder NHG.

Wat is de NHG grens?

Klinkt ideaal toch? Helaas is een NHG hypotheek niet voor ieder huis af te sluiten. In 2018 mogen huizen met een koopprijs tot € 265.000,- gefinancierd worden met een NHG hypotheek. Dat is de NHG grens. Het kan zijn dat een Finzie coach jou het advies geeft om een overlijdensrisicoverzekering te nemen. Dit is niet verplicht, maar bij sommige geldverstrekkers kun je alleen een NHG hypotheek nemen als je een overlijdensrisicoverzekering neemt. Hetzelfde geldt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een Finzie coach kijkt altijd naar jouw persoonlijke situatie en naar jouw mogelijkheden. Daarom is voor iedereen het advies net weer even anders en altijd het beste voor jou.

106% lenen bij duurzame maatregelen

Heb je een huis gekocht en wil je het beter isoleren of zonnepanelen erop leggen? Dan kun je tot 106% van de marktwaarde lenen. Je nieuwe huis verduurzamen loont dus!

Wat verandert er in 2019 aan de NHG grens?

De NHG grens wordt berekend op de gemiddelde verkoopprijs van huizen in juni, juli en augustus. Dit jaar werden er in die maanden duurdere woningen verkocht dan vorig jaar. Daarom gaat de NHG grens in 2019 omhoog naar € 290.000,-. Volgend jaar kun je dus een duurder huis kopen met een NHG hypotheek. En als je het huis gaat verduurzamen zelfs 6% meer, namelijk € 307.400,-.

Wat kost een NHG hypotheek?

Zo’n NHG hypotheek kost wel wat. Dit is nu 1% van de hypothecaire lening bij de hypotheekverstrekker. Deze heb je snel weer terugverdiend doordat de rente voor een NHG hypotheek lager is dan een hypotheek zonder NHG. Dit wordt per 1 januari 2019 aangepast naar 0,9%.

Houd er dus wel rekening mee dat het geld kost wanneer je een NHG hypotheek afsluit. Een Finzie coach neemt dit sowieso mee in de berekening van jouw kosten wanneer je langsgaat voor hypotheekadvies. Uiteindelijk is elke situatie anders en daarom geven wij bij Finzie persoonlijk advies dat helemaal is afgestemd op jouw situatie. Op die manier ben jij sowieso het beste uit.

Persoonlijk advies?

Wil jij weten of jij gebruik kunt maken van een NHG hypotheek en wat je daarvoor moet doen? Neem dan contact op met een van onze financieel coaches en maak gratis en vrijblijvend een eerste afspraak.

Geschreven door:
Jeremy van Aalst, Financieel coach in Middelburg (Walcheren) .
Meer weten over mij? Bekijk mijn persoonlijke pagina.

Mijn Finzie
Maak een gratis afspraak