Wat houdt de maximale hypotheek in?

Je komt het begrip overal tegen, maar wat houdt de maximale hypotheek in? Kort gezegd is dit het bedrag wat jij maximaal kunt lenen voor het kopen van een huis. Hieronder leggen we uit hoe deze berekend wordt.

Hoe wordt de maximale hypotheek berekend?

De maximale hypotheek wordt berekend op basis van jouw maximale woonlast. Jouw woonlast is jouw inkomen vermenigvuldigd met jouw woonquote. De woonquote is een percentage van je bruto inkomen dat je maximaal als hypotheeklast mag hebben. Dit is een ingewikkelde berekening die banken maken om te kijken of jij de hypotheeklasten nu en in de toekomst kunt blijven betalen en genoeg geld overhoudt om van te leven.

Deze berekening wordt gemaakt op basis van een annuïtaire hypotheek. De bank kijkt dus of jij een annuïtaire hypotheek kunt betalen. Dit staat los van de hypotheekvorm die jij uiteindelijk geadviseerd krijgt. Wat jij aan annuïtaire hypotheek kunt betalen, is hoe de bank jouw maximale hypotheek berekent.

Wat is de invloed van de hypotheekrente op de maximale hypotheek?

De hypotheekrente is ook van invloed op jouw maximale hypotheek. Hoe hoger de hypotheekrente is, hoe minder je van jouw inkomen kunt besteden aan het aflossen van jouw hypotheek. Daarom is jouw maximale hypotheek lager als de rentes hoog zijn.

Wat is jouw maximale hypotheek?

Je kunt jouw maximale hypotheek makkelijk berekenen met de Finzie hypotheektool. Je krijgt dan een mooi overzicht van wat je maximaal kunt lenen en wat voor huis je misschien wel kunt kopen.

Bereken hier jouw maximale hypotheek

Precies weten welke hypotheek het beste bij jouw situatie past?

Wil je weten welke hypotheek de slimste keuze is voor jou? Ga voor een gratis kennismakingsgesprek naar een financieel coach bij jou in de buurt en bespreek jouw situatie. Samen bespreek je dan jouw wensen en welke mogelijkheden er zijn.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak