Op 28 september van 7.00 tot 9.00 uur is de MijnFinzie omgeving tijdelijk offline voor onderhoud. Excuses voor het ongemak.
Melding sluiten

Wanneer is oversluiten voordelig? En waar moet je opletten?

DSH hypotheek oversluiten

De hypotheekrente is nog steeds laag. Het oversluiten van je hypotheek levert daardoor in de meeste gevallen veel voordeel op. Ook wanneer je woning veel overwaarde heeft, is het slim om een berekening te maken en te kijken wat oversluiten jou kan opleveren. Ben je benieuwd of jij je maandlasten kunt verlagen door over te sluiten? In deze blog geven we antwoord op de vragen wanneer oversluiten voordelig is en waar je op moet letten.

Wanneer is oversluiten van je hypotheek voordelig?

Wanneer je je hypotheek oversluit, breng je je huidige hypotheek onder bij een andere hypotheekverstrekker. Je lost dan je oude hypotheek af met je nieuwe hypotheek. Oversluiten is in verschillende situaties voordelig, bijvoorbeeld als de actuele rente lager is dan je huidige hypotheekrente. Ook wanneer de waarde van jouw woning hoger is dan je openstaande hypotheek is oversluiten aan te raden. Daarnaast biedt oversluiten voordelen als je een aflossingsvrije hypotheek hebt en wanneer je van plan bent om je huis te verbouwen of te verduurzamen.

In al deze gevallen is de kans groot dat je door oversluiten kunt besparen op je huidige maandlasten. Benieuwd of oversluiten in jouw situatie voordeel oplevert? Maak dan hier een indicatieve berekening.

Waar moet je op letten?

Zeker in deze onzekere tijd zijn lagere maandlasten natuurlijk mooi meegenomen. Maar het oversluiten van je hypotheek is een complex proces. Houd daarom rekening met extra kosten zoals taxatie-, advies- en notariskosten en wellicht heb je te maken met het afkopen van een rentevergoeding. Het is daarom belangrijk vooraf te berekenen of de oversluitkosten opwegen tegen je maandelijkse besparing.

Het is daarnaast niet zomaar voor iedereen mogelijk om de hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. De woningwaarde moet bijvoorbeeld hoger zijn dan de hypotheekwaarde. Ook de hypotheekvorm heeft invloed op of oversluiten voordelig is. Zo levert het oversluiten van een (bank)spaarhypotheek in de meeste gevallen geen voordeel op.

Een DSB Bank hypotheek? Goed nieuws!

Heb jij je eerste hypotheek afgesloten bij de DSB bank (nu: Finqus)? En wil je al een lange tijd je hypotheek aflossen of oversluiten? Dan is er goed nieuws! Vanaf 1 april 2020 kun je namelijk je DSB hypotheek boetevrij aflossen of oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker met een scherpere rente én betere voorwaarden. Aflossen was al eerder boetevrij mogelijk voor leningen en tweede hypotheken van de DSB bank (Finqus), maar nog niet voor eerste DSB hypotheken. De financieel coaches van Finzie helpen je hier graag bij!

Bespreek jouw mogelijkheden!

Benieuwd wat het oversluiten van je hypotheek in jouw situatie oplevert? Of je DSB hypotheek oversluiten naar een hypotheekverstrekker met een betere rente? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een financieel coach van Finzie. Onze coaches bespreken jouw mogelijkheden uitgebreid in een online hypotheekgesprek.

 

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak