Hypotheek oversluiten? Dit zijn de valkuilen

Valkuilen bij oversluitenHet oversluiten van je hypotheek kan interessant zijn en flink financieel voordeel opleveren. Houd echter ook rekening met een aantal valkuilen en laat je goed adviseren. Wij hebben de punten waar je op moet letten bij het oversluiten van je hypotheek voor je op een rijtje gezet.

1: Check je rentevaste periode

Als je rentevaste periode binnenkort afloopt, kan het verstandig zijn om het nieuwe rente aanbod van je geldverstrekker af te wachten. Dit aanbod ontvang je drie maanden voor het einde van je rentevaste periode. Niemand weet wat de rente in de tussentijd doet, maar naar verwachting zal de rente een stuk lager zijn dan de rente die je nu betaalt. Door het nieuwe aanbod af te wachten, kan je wellicht profiteren van een lagere rente en bespaar je overstapkosten. Oversluiten kan nu extra interessant zijn, omdat je aan het einde van de rentevaste periode meestal geen boeterente betaalt.

2: Kijk altijd naar de netto besparing

Als je je hypotheek wil oversluiten is het slim om een berekening te maken en hierin alle belastingeffecten mee te nemen. Een lagere hypotheekrente betekent namelijk ook dat je minder hypotheekrente mag aftrekken en dat heeft een negatief effect op je besparing. Daarentegen mag je de meeste oversluitkosten eenmalig van je inkomen aftrekken in het jaar dat je oversluit. Kijk daarom altijd naar je netto besparing. Minder hypotheekrente betekent ook een lager belastbaar inkomen. Dit kan invloed hebben op belastingtoeslagen.

3: Bereken de terugverdientijd

Door je hypotheek over te sluiten tegen een lagere rente kan je besparen op je maandlasten. Houd echter ook rekening met de extra kosten die bij oversluiten komen kijken zoals advies- en notariskosten. Of oversluiten interessant is, is afhankelijk van de terugverdientijd. Als je de kosten eerder hebt terugverdiend dan de resterende rentevaste periode, is oversluiten waarschijnlijk interessant. Is de terugverdientijd langer? Dan weegt je besparing niet op tegen de kosten en levert oversluiten uiteindelijk geen financieel voordeel op. Wellicht is er wel voordeel doordat je rente weer langer vaststaat en ben je een rentestijging voor.

4: (Bank) Spaarhypotheek

Heb je een (bank)spaarhypotheek? Dan spaar je met dezelfde rente die je betaalt en heb je aan het einde van de looptijd precies genoeg gespaard om je hypotheekschuld in een keer af te lossen. Als je je hypotheekrente dan verlaagt, zal je meer moeten sparen om aan het einde van de looptijd je hypotheek te kunnen aflossen. Het is daarom vaak minder voordelig om een bankspaarhypotheek over te sluiten.

5: Oversluiten en verhuizen

Ga je binnenkort verhuizen? Dan kan je je hypotheek vaak boetevrij aflossen. Het is daarom meestal niet interessant om nu je hypotheek over te sluiten. Een goed advies en een passende nieuwe hypotheek voor je volgende woning is dan een beter idee.

Meer weten?

Ben je benieuwd of oversluiten in jouw situatie voordelig is? Maak dan een afspraak met een financieel coach van Finzie en bespreek je mogelijkheden in een vrijblijvend eerste gesprek.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak