Hoe zit het nu met: de boeterente?

BoeterenteWie zijn hypotheek oversluit, doet dit waarschijnlijk om te besparen op de maandlasten. Toch hangt er soms een behoorlijk prijskaartje aan. Als je rentevaste periode nog niet is afgelopen, is de kans namelijk groot dat je zogenaamde boeterente moet betalen aan de geldverstrekker. In dit artikel lees je wat dat is.

Boeterente, hoe zit het ook alweer?

Sluit jij je hypotheek over tijdens je rentevaste periode? Dan brengen de meeste geldverstrekkers boeterente in rekening. Dit is de boete die je betaalt omdat je de afspraken die je met je huidige geldverstrekker hebt gemaakt, niet na komt. Je geldverstrekker loopt inkomsten mis, omdat je vroegtijdig stopt met het betalen van je hypotheek.

Vervroegd aflossen

Ook wanneer je extra aflost op je hypotheek betaal je in sommige gevallen boeterente. Per jaar mag je een percentage van de hoofdsom boetevrij aflossen. Meestal is dit 10% of 20%. De geldverstrekker rekent een boete als je meer aflost dan dit percentage.

De hoogte van de boeterente

Hoe hoog de boete is die je moet betalen, hangt af van een aantal zaken. Zo spelen je huidige rente, de marktrente op het moment van oversluiten en het hypotheekbedrag een rol. Ook wordt er gekeken naar je rentevaste periode. Hoe langer het duurt totdat deze is afgelopen, hoe hoger je boete is.

Lees ook: Hypotheek oversluiten? Dit zijn de valkuilen

Hoe wordt de boeterente berekend?

Het was lange tijd niet altijd duidelijk hoe de boeterente werd berekend. Dankzij nieuwe hypotheekregels is daar in 2016 verandering in gekomen. De bank berekent de boeterente nu door het renteverlies te vermenigvuldigen met de resterende looptijd. Zo is de boete niet hoger dan het werkelijke financiële nadeel dat de bank lijdt wanneer je vertrekt.

Voorbeeldberekening

Stel: je hebt een hypotheek van € 200.000 met een rente van 4,1%. Je rentevaste periode duurt nog drie jaar, maar je wil je hypotheek eerder oversluiten naar een andere geldverstrekker. De huidige marktrente van een drie jaar vaste hypotheek is 2%. Dat is dus 2,1% minder dan dat jij voor je hypotheek zou betalen.

In de voorwaarden van je hypotheek staat dat je elk jaar 10% boetevrij mag aflossen. De boeterente wordt dus berekend over € 180.000. Doordat je je hypotheek oversluit, loopt de bank drie jaar lang inkomsten mis. In dit geval is dat 2,1% per jaar. 2,1% van 180.000 is € 3.780 per jaar. Over drie jaar is dat een bedrag van (3.780 x drie jaar =) € 11.340.

Een fiscaal voordeel

De boeterente kan dus hoog uitvallen. Zeker als het eind van je rentevaste periode nog lang niet in zicht is. En dat is zonde, want dat gaat ten koste van het voordeel dat je met oversluiten kan behalen. Gelukkig mag je de boeterente eenmalig aftrekken tijdens de inkomstenbelasting. Net zoals alle andere kosten die je maakt als je je hypotheek oversluit.

Weten of oversluiten loont?

Met de Oversluitcheck van Knab bereken je in een paar stappen of en hoeveel jij kan besparen door je hypotheek over te sluiten. De boeterente wordt automatisch in de berekening meegenomen, dus je ziet gelijk waar je aan toe bent. Handig!


 

Arlette

Gastblog van Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer bij Knab en schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak