Overweeg jij dit jaar jouw eerste huis te kopen of wil je eindelijk je droomhuis kopen? In 2017 was de woningmarkt booming, de experts verwachten voor de woningmarkt van 2018 dalende verkopen en stijgende prijzen. Wij vertellen je wat er in 2018 gaat veranderen op de woningmarkt, zodat jij beter kunt inschatten of kopen dit jaar een slimme keuze is.
Wat is eigenlijk “de woningmarkt”?
Als we het hebben over de woningmarkt, gaat dat over alle Nederlandse huizen. Dat zijn dus alle huur- en koopwoningen die er in Nederland staan. Eind 2017 waren dat zo’n 7,7 miljoen woningen, waarvan 4,3 miljoen koopwoningen en 3,2 miljoen huurwoningen. Omdat Finzie (onverslaanbaar) goed is in passend en persoonlijk hypotheekadvies, staat in dit artikel de ontwikkeling van de koopwoningmarkt centraal en vertellen we je graag onze verwachtingen van de woningmarkt en de huizenprijzen op lange termijn.
Wat deed de woningmarkt in 2017?
In 2017 werden er minder huizen verkocht, maar de prijzen rezen de pan uit. Hoe kan dat? De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) presenteert elk kwartaal woningmarktcijfers die een betrouwbaar beeld geven van de trends. Daaruit blijkt dat er in 2017 voor het eerst sinds de economische crisis niet meer huizen zijn verkocht dan het jaar daarvoor. Terwijl de huizenprijzen over heel 2017 ruim 9% stegen ten opzicht van 2016. Door de lage hypotheekrente hadden veel mensen in 2017 de mogelijkheid om een huis te kopen, maar door het beperkte woningaanbod ontstond er een ‘verkopersmarkt’ waarin vooral de starters het lastig hadden. Bij 40% van de verkopen werd er minimaal de vraagprijs betaald en dat bleek voor veel starters financieel niet haalbaar. Mede door het overbieden stegen de woningprijzen bijna tien procent.
Verwachtingen woningmarkt tweede helft 2018
We zien nog steeds een klassiek geval van meer vraag naar woningen dan er aanbod is. Dit woningtekort zal ook in de tweede helft van 2018 blijven toenemen, doordat er te weinig nieuwe huizen worden gebouwd. Hierdoor is de verwachting dat de huizenprijzen verder blijven stijgen en het aantal verkopen van woningen blijft dalen. Als je nu een woning wil kopen, tik je gemiddeld al gauw € 283.945 af. En dan moet je ook nog snel zijn, want de gemiddelde tijd dat een woning in de verkoop staat is gedaald tot 52 dagen. Een aantal feitjes over de woningmarkt 2018:
- In de maand mei waren huizenprijzen 28% hoger dan 5 jaar geleden.
- Huizenprijzen blijven het hardst stijgen in grote steden.
- In Noord-Holland stegen de huizenprijzen met 11,2% het hardst.
- Het landelijke gemiddelde is 9% stijging van de huizenprijzen.
- Rotterdam (+14,9%) en Den Haag (+12%) zijn met een inhaalslag bezig.
De trend van stijgende huizenprijzen en een krimpend woningaanbod zie je ook steeds vaker buiten de grote steden. Zelfs doorstromers hebben het in de stad lastig en verhuizen daarom (met hun overwaarde op zak) naar omliggende gebieden waar ze de prijzen nog verder opdrijven. De verwachting is dat de woningverkopen in de tweede helft van 2018 verder dalen door het nog steeds krimpende woningaanbod. En bij een klein huizenaanbod, overbieden potentiële kopers elkaar sneller om maar dat droomhuis te bemachtigen. Met als gevolg dat het overbieden van de vraagprijs in steeds meer delen van Nederland gebruikelijk zal worden.
Wat betekenen de woningmarkt ontwikkelingen voor jou?
Waar eerst het vertrouwen in de woningmarkt sterk groeide, vallen steeds vaker de woorden ‘bubbel’ en ‘oververhitting’. Om een aantal dingen wat duidelijker te maken, geven we per situatie antwoord op een aantal vragen die je mogelijk hebt:
Je hebt in 2017 al een huis gekocht:
“Ik hoor in het nieuws de term ‘bubbel’, blijft mijn huis wel evenveel waard?”
Je hebt misschien iets meer betaald voor je woning dan eerdere jaren, maar je hebt wel tegen een hele lage rente je hypotheek afgesloten waardoor je meer huis voor je geld hebt! Verder blijft woningwaarde een spel van vraag en aanbod, waarover je op lange termijn geen voorspellingen kunt doen. Het komende jaar verwachten de experts in ieder geval een stijging van de prijzen. Verder kun je de waarde van je woning ‘bewaken’ door deze goed te onderhouden.
“Heb ik wel op het goede moment mijn huis gekocht?”
Ja. De woningmarkt zit nog steeds in de lift. In 2017 was het huizenaanbod groter dan het dit jaar zal zijn: je had dus meer keuze bij het kopen van je droomhuis dan wanneer je dit jaar gaat kopen. En als je jouw hypotheekrente lang hebt vastgezet (zoals de meeste Nederlanders), blijf je daarvan nog jaren profiteren.
Je overweegt de stap van huurhuis naar koopwoning:
“Kan ik in 2018 beter huren of kopen?”
De hypotheekrente staat op dit moment zo laag dat kopen vaak aantrekkelijk is. Door de lage rente zijn de maandlasten van een koopwoning vaak lager dan de huur van een vergelijkbare woning! De huur wordt bijvoorbeeld vaak jaarlijks aangepast aan de inflatie, terwijl je maandlasten voor een hypotheek gelijk blijven. Zeker bij een langere rentevaste periode. Hou er wel rekening mee dat je altijd eigen geld mee moet brengen als je een woning gaat kopen en dat je ook zelf het onderhoud moet plegen. Weeg dus goed af of huren of kopen voor jouw situatie voordeliger is.
“Als ik nu koop, koop ik dan in een zeepbel?”
“Een zeepbel is een prijsontwikkeling op basis van speculatie”, zegt hoogleraar Boelhouwer. “En dat zie je op dit moment alleen een beetje in Amsterdam.” Ondanks een daling van huizenprijzen in het verleden, zagen we geen bubbel die ‘plots’ barstte. Econoom Bokeloh benadrukt ook dat er geen reden tot paniek is: “In de meeste woningmarktgebieden is het prijspeil nog in de buurt van het structurele niveau. (..) Wel is waakzaamheid geboden. Nu een woning tegen een wellicht te hoge prijs kopen, kan het moeilijker maken om het huis in de toekomst voor minimaal hetzelfde bedrag weer te verkopen.”. Laat je daarom altijd vrijblijvend adviseren door een professionele financieel coach over de haalbaarheid van jouw wensen.
Je overweegt het doorstromen naar een volgend huis:
“Is het slim om dit jaar door te stromen naar een nieuw huis?”
Doorstromen naar een volgend huis kan lastig zijn door de krapte op de huizenmarkt en de bijbehorende prijsstijgingen. Je zal voor je huidige huis waarschijnlijk meer kunnen vragen, maar je moet ook meer betalen voor je nieuwe huis. Als je een droomhuis op het oog hebt, is dit wel hét moment om te handelen. Je oude huis verkoop je snel en de hypotheek voor je nieuwe huis sluit je af tegen een hele lage rente!
Vraag advies bij het kopen van jouw droomhuis
Als je van plan bent om dit jaar een huis te kopen, is het handig om vooraf goed te weten hoeveel je kunt lenen. Je moet immers snel kunnen handelen als je jouw droomhuis vindt. Bereken daarom je maximale hypotheek en kom er achter hoeveel jij aan je droomhuis kan uitgeven. En we horen je vragen: gelden de woningmarktontwikkelingen voor heel Nederland? Nee. Per regio zijn er wel degelijk verschillen. Onze financieel coaches zijn altijd op de hoogte van het laatste nieuws in hun omgeving. Laat je daarom adviseren door jouw dichtstbijzijnde coach, zodat je perfect kunt inspelen op lokale trends. Dan blijf jij ook in de toekomst sowieso het best uit.