Verwachtingen hypotheekrente 2018: kan de rente nog wel verder omlaag?

Vorig jaar begonnen we met een lichte stijging van de hypotheekrente, waarna de rente stapje voor stapje verder bleef dalen. Wat kun je verwachten van de rente in de tweede helft van 2018? Moet je nu overhaast een hypotheek afsluiten omdat de hypotheekrente alleen nog maar kan stijgen? Wij zetten de hypotheekrente verwachtingen van de tweede helft van 2018 voor je op een rijtje.

Hoe ontstond de lage rentestand?

Hoewel je misschien niet graag terug denkt aan de economische crisis, is dit de oorzaak van de huidige lage hypotheekrente. En zegt de ECB je iets? Dit is de Europese Centrale Bank die de werkloosheid en lage economische groei heeft aangepakt door haar rentes laag te houden en maandelijks voor miljarden euro’s aan overheidsschulden (obligaties) op te kopen. Klinkt vaag, maar door deze acties zorgde de ECB ervoor dat er veel geld beschikbaar was. Net als in andere markten betekent veel aanbod een lage prijs. Zoals supermarkten elkaar bijvoorbeeld proberen af te troeven met kiloknallers, probeerden ook hypotheekaanbieders jou met de scherpste tarieven als klant binnen te halen. Dus kon jij afgelopen jaar tegen een lage rente een hypotheek afsluiten.

Voorspelling ontwikkeling hypotheekrente 2018

De stimuleringsmaatregelen van de ECB deden hun werk in 2017 zo goed dat de ECB besloot om de maatregelen in 2018 af te gaan bouwen. Omdat dit stapje voor stapje gebeurt, verwacht woningmarkteconoom Philip Bokeloh bij ABN AMRO dat in 2018:

  • de korte hypotheekrente zal voorlopig stabiel blijven.
  • de lange hypotheekrente zoals 10 of 20 jaar licht gaat stijgen.

Ook ING-economen Marieke Blom en Dimitry Fleming gaan nog steeds van dezelfde voorspelling uit. Door de concurrentie op de hypotheekmarkt zullen hypotheekverstrekkers echter elke gelegenheid aangrijpen om hun tarieven aan te scherpen. Kansen genoeg dus.

Wat betekent de hypotheekrente van 2018 voor jou?

Veel goed nieuws! Economen die ervoor hebben doorgeleerd, voorspellen dat de korte rente stabiel blijft en de lange rente minimaal gaat stijgen. 2018 is dus nog steeds het jaar om voordelig je hypotheek over te sluiten tegen een lagere rente of om te kiezen voor een nieuw huis en dito hypotheek. Koop je voor het eerst een huis dan heeft de lage rente ook een keerzijde. In combinatie met een beperkt huizenaanbod zorgt deze ervoor dat de huizenprijzen in een hoog tempo blijven stijgen. Experts Philip Bokeloh (ABN AMRO) en Max Bronzwaer (Obvion) voorspellen dat de prijzen komend jaar gemiddelde met maar liefst 6% omhoog zullen gaan. Gezien de stijgende vraagprijzen en concurrentie onder woningzoekers is het dus zaak om snel te handelen zodra jij je droomhuis hebt gezien.

Bereid jezelf voor door alvast een hypotheekberekening te maken en schakel een lokale Finzie coach in om het maximale uit je financiële zaken het halen. Voor, tijdens én na je aankoop. Dat is sowieso in jouw voordeel.

Let op met overbieden: risico’s

Maar.. Pas op dat je door de stijgende hypotheekrente en de krapte op de woningmarkt geen overhaaste beslissingen neemt! Zo kan bieden boven de vraagprijs grote gevolgen hebben als je vooraf niet goed weet wat de risico’s zijn van overbieden. Bereid je daarom goed voor en lees je in: Lees risico’s overbieden

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak