Scheiden: wat te doen met jullie koophuis?

scheiden koophuis finzie website

Scheiden is nooit leuk. Daarbij levert het ook nog een hoop zaken op waar je samen een beslissing over moet nemen. Als jullie gaan scheiden en jullie hebben samen een koophuis, dan moet dat worden verkocht of door een van jullie worden overgenomen. In deze blog lees je wat jullie opties zijn voor jullie koophuis bij een scheiding.

Wat als je gaat scheiden en een koophuis hebt?

Hadden jullie van te voren nagedacht over wat jullie zouden willen als jullie gaan scheiden? De meeste mensen hebben wel het een en ander op papier staan. Bijvoorbeeld wat er met het koophuis gebeurt. Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, dan is meestal de helft van het huis van jou en ook de helft van de hypotheek van jou. Wil je in het huis blijven wonen, dan is de kans groot dat jij je partner moet uitkopen.

Kun jij jouw partner uitkopen?

Wil jij in jullie koophuis blijven wonen, dan moet je jouw partner uitkopen. Daarvoor moeten jullie het huis laten taxeren. Als jullie nog goed met elkaar door een deur kunnen, kunnen jullie ook zelf de waarde van het huis bepalen, maar het is verstandig om dit soort zaken vast te leggen op papier.

Stel jullie huis is € 350.000,- waard en jullie hebben nog een hypotheek van € 200.000,-. Dan moet je de helft van de hypotheek, € 100.000,- , van jouw partner overnemen. Daarmee zijn jullie nog niet klaar, want in dit voorbeeld heeft jullie huis een overwaarde van € 150.000,-. Je moet de helft van de overwaarde aan jouw partner uitbetalen. Je partner uitkopen kan dus behoorlijk duur zijn.

Kun jij jullie hypotheek in je eentje overnemen?

Als je in jullie koophuis wil blijven wonen, moet dat financieel wel mogelijk zijn. Hoeveel hypotheeklasten kun jij in je eentje dragen? Je kunt snel een online check doen met een uitgebreide hypotheek berekening. Het meest verstandig is om langs te gaan bij een financieel coach. Hij of zij kan precies voor jou uitrekenen wat jouw financiële mogelijkheden zijn en of jij de hypotheeklasten voor jullie huis in je eentje kunt dragen.

Het huis verkopen

Het kan zijn dat jullie geen van beiden de hypotheeklasten van jullie huis in je eentje kunt dragen. Dat is ontzettend vervelend natuurlijk, maar dan zit er weinig anders op dan jullie huis te verkopen.

Persoonlijk advies

Ga jij scheiden en wil jij weten of jij de hypotheeklasten voor jullie koophuis in je eentje kunt dragen? Ga dan eens langs bij een financieel coach en laat jouw financiële situatie doorrekenen. De eerste afspraak is gratis en vrijblijvend, dus kom gerust langs voor een kopje koffie bij een van de Finzie coaches.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak