Samenwonen? Denk aan deze 4 zaken 

Jong stel gaat samenwonen en tekent plannen uit

Jullie gaan samen verder in één huis. Misschien kijken jullie er al een tijd naar uit, of worden jullie plannen versneld vanwege de coronacrisis. Hoe dan ook: het gaat nu echt gebeuren. Denk daarom goed na over deze 4 zaken, zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan.

1. De locatie

Verhuizen jullie naar een nieuw koop- of huurhuis, of trekt een van jullie bij de ander in? Deze keuze heeft invloed op de afspraken die jullie met elkaar moeten maken.

Kopen of huren jullie samen een huis, dan zijn jullie namelijk allebei verantwoordelijk voor het betalen van de vaste lasten. Bij een koophuis wordt vaak al vastgelegd als je een hypotheek afsluit. Als een van jullie intrekt in het huis van de ander, is het verstandig om zelf wat op papier te zetten. Degene die niet in het huis woont kan zich bijvoorbeeld inkopen, huur betalen of juist weer hele andere kosten op zich nemen.

2. Jullie financiën

Als je samenwoont deel je samen een huishouden. En ook dat brengt kosten met zich mee. Wie betaalt de boodschappen, het gas, water en licht en de uitstapjes zodra het weer kan? Je kunt ervoor kiezen om ieder de helft te betalen, maar in sommige gevallen is het eerlijker om de kosten naar verhouding van inkomen te verdelen.

Een gezamenlijke rekening kan helpen om meer overzicht te krijgen in de financiën. Daarnaast is het vaak praktischer, bijvoorbeeld als jullie samen sparen voor vakantie of een verbouwing.

3. Jullie huidige kosten

Waarschijnlijk hebben jullie op dit moment allebei al de nodige verzekeringen en abonnementen lopen. Vergeet niet om deze onder de loep te nemen als je gaat samenwonen. De meeste verzekeringen kun je samen – tegen een lagere premie – afsluiten. En van veel abonnementen heb je er per huishouden maar één nodig .

4. Jullie relatie

Overweeg wanneer je gaat samenwonen om je relatie officieel te maken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te trouwen of geregistreerd partnerschap aan te gaan. Het voordeel is dat je dan vastlegt wat er gebeurt als jullie uit elkaar gaan of een van jullie komt te overlijden.

Gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap jullie iets te ver? Geen probleem. Ook met een samenlevingscontract kun je de afspraken zwart-op-wit zetten. Je moet hiervoor even langs de notaris.

Download de checklist Samenlevingscontract

Ben je benieuwd wat er allemaal in zo’n contract staat? Hoe je ‘m opstelt en waarom een verblijvingsbeding zo belangrijk is als je samenwoont zonder kinderen? Dit en meer lees je in de checklist ‘Samenwonen’ van Knab. Download hem gratis! 


 

Arlette

Gastblog van Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer bij Knab en schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak