Profiteren van de lage hypotheekrente? Dit zijn je mogelijkheden

Stel bekijkt of ze kunnen profiteren van de lage hypotheekrente

De hypotheekrente is al langere tijd historisch laag en naar verwachting zal dat dit jaar ook zo blijven. Maar waarom is de hypotheekrente op dit moment zo laag? En hoe kun jij profiteren van deze lage rentestanden? Je leest het in deze blog.

Waarom is de hypotheekrente laag?

In 2008 begon de Europese Centrale Bank (ECB) met het verlagen van de beleidsrente om zo de economie te stimuleren. Door de beleidsrente te verlagen kunnen banken namelijk makkelijker en goedkoper aan geld komen om deze vervolgens uit te lenen. Hierdoor wordt geld lenen en investeren voor consumenten aantrekkelijker.

Daarnaast heeft de coronacrisis invloed op de hypotheekrente. De coronacrisis zorgt namelijk voor onzekerheid op de financiële markten en een toenemende vraag naar leningen. Ook het steunpakket dat beschikbaar is gesteld door ECB draagt bij aan de lage rentestanden. Mede hierdoor blijft de hypotheekrente naar verwachting ook in 2021 laag.

Hoe kun jij profiteren van de lage rente?

Jij kunt als consument op verschillende manieren profiteren van de huidige lage rente. Zo kun je bijvoorbeeld bij de aankoop van een woning een hypotheek afsluiten tegen een lage hypotheekrente, maar het kan ook voordelig zijn om je hypotheek over te sluiten. Hoe dit precies zit, leggen we hieronder uit.

1. Een hypotheek afsluiten tegen een lage rente

Wanneer je nu je eerste of volgende huis koopt, kun je tegen een lage rente een hypotheek afsluiten en dat heeft natuurlijk voordelen. Zo kun je door de lage rente in de meeste gevallen een hogere maximale hypotheek afsluiten en is het voordelig om te kiezen voor een langere rentevastperiode.

2. Je hypotheek oversluiten

Wanneer je al een hypotheek hebt, maar toch wil profiteren van de lage hypotheekrente, kun je kiezen voor oversluiten. Het oversluiten van je hypotheek kan interessant zijn op het moment dat de actuele rentes lager zijn dan de rente van je huidige hypotheek. Door je hypotheek over te sluiten, los je je huidige hypotheek af met een nieuwe hypotheek tegen een lagere rente en/of betere voorwaarden. Hierdoor kun je flink besparen op je maandlasten. Meer over het oversluiten van je hypotheek lees je op deze pagina.

Wil je ook profiteren van de lage hypotheekrente?

Ben je benieuwd of jij kunt profiteren van de lage rente? Bijvoorbeeld door je hypotheek over te sluiten? Of ga je binnenkort een huis kopen en heb je hier een hypotheek voor nodig? Maak dan een afspraak met een financieel coach van Finzie en bespreek je mogelijkheden in een vrijblijvend eerste gesprek.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak