Prinsjesdag: meer support voor starters op de woningmarkt

Blog
Finzie   |  

Prinsjesdag starters op de woningmarkt

Je wilt niet eeuwig bij je ouders wonen, op je studentenkamer of te kleine huurappartement. En dus kijk je om je heen naar je eerste koopwoning. Ga er maar eens aan staan: de huizenprijzen zijn gestegen, er is te weinig aanbod en je mag minder lenen. Het kabinet komt vandaag, Prinsjesdag, met plannen om starters een steun in de rug te geven. Ben jij (straks) een starter? Op deze manier wil het kabinet je gaan helpen:

Bouwen – bouwen – bouwen

Zeker in de randstad is het goed merkbaar: er zijn te weinig huizen voor starters en er zijn te weinig bouwplannen. Daar moet wat aan gebeuren, vindt het kabinet. Zij willen daarom 1 miljard euro beschikbaar stellen in een fonds. Dat fonds ondersteunt gemeenten om nieuwbouwprojecten op te zetten voor starters. 

Hier ga je natuurlijk niet meteen van de ene op de andere dag iets van merken, maar zou binnen enkele jaren meer lucht moeten geven. En, meer aanbod zorgt mogelijk voor een prijsdrukkend effect (al zijn er natuurlijk meer indicatoren die de prijs bepalen, zoals de rente).

Straks geen overdrachtsbelasting meer voor starters?

De hoge huizenprijzen maken het voor veel starters op de woningmarkt lastig om het financiële plaatje rond te krijgen. Daarbij mogen ook zij tegenwoordig niet meer dan 100% van de waarde van de woning lenen via de hypotheek. Overdrachtsbelasting betaal je daardoor als starter van je eigen spaargeld. 

Het kabinet wil daarom de overdrachtsbelasting voor starters afschaffen. Die overdrachtsbelasting is nu 2%: wat 4.000 euro is bij een huis van 200.000 euro. Zo willen zij starters meer lucht geven, zodat de mogelijkheid om te verhuizen dichterbij komt. 

Tegelijk wil het kabinet de overdrachtsbelasting voor beleggers en huisbazen juist verhogen. Die kopen namelijk veel huizen op, vooral in de grote steden, waardoor zij starters dwarsbomen. Hierbij wordt gesproken van zo’n 10% overdrachtsbelasting en dat maakt beleggen in huizen een stuk onaantrekkelijker en zou dus effect kunnen hebben.

Het kabinet houdt trouwens nog even een slag om de arm: zij willen deze plannen eerst toetsen op haalbaarheid en uitvoerbaarheid bij de belastingdienst. 

Wil jij je eerste woning kopen?

Misschien heb je een woning op het oog of wil je gewoon meer weten over wat er mogelijk is? Wij helpen je graag verder, ook als starter. Finzie heeft een scherp tarief voor starters en geeft 100% onafhankelijk advies. Wij kennen alle mogelijkheden en vergelijken meer dan 30 aanbieders voor jou. Onze financieel coaches kijken ernaar hoe jij het financiële plaatje rond kunt krijgen. Zodat je misschien niet op de kabinetsplannen hoeft te wachten maar nu al je eerste woning kunt kopen.

Wil je weten wat er mogelijk is voor jou als starter op de woningmarkt? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriënterend gesprek met een financieel coach bij jou in de buurt. Hij of zij helpt je graag verder.

 

Mijn Finzie
Maak een gratis afspraak