Nederland kampt met een enorm woningtekort. Hierdoor is de woningmarkt oververhit geraakt en is er een ongekende stijging van huizenprijzen. Starters en doorstromers zijn bereid flink te overbieden en forse bedragen neer te leggen voor een koophuis. Uit de kwartaalcijfers van het NVM blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs van een koophuis in het eerste kwartaal van dit jaar is gestegen met 14,7% t.o.v. een jaar eerder.
Stijging van meer dan 20%
De stijging van de huizenprijzen was dit eerste kwartaal het grootst in de regio Opsterland in Friesland. Hier stegen de huizenprijzen met 25,5% ten opzichte van een jaar eerder. In de regio’s Zuidwest Drenthe, Arnhem, Nunspeet, Zuid-Friesland, Uden en Leeuwarden stegen de verkoopprijzen ook flink. In Zuidwest Drenthe stegen de verkoopprijzen bijvoorbeeld met 23,3% en in Arnhem met 22,9%.
De laagste stijging is te zien in de regio Den Helder en Texel. Hier stegen de verkoopprijzen met 4,5%. Ook in de regio Amsterdam was de stijging lager, namelijk 6,9%.
Stijging ondanks corona
Ondanks corona worden huizen nog steeds ver boven de vraagprijs verkocht. Dit komt onder andere door het beperkte woningaanbod. De vraag naar woningen is hoog en het aanbod is laag. Hierdoor zijn de beschikbare huizen gewilder en duurder.
Ook de historisch lage hypotheekrente speelt mee in de grote vraag naar woningen. De lage rente is namelijk gunstig voor huizenkopers, omdat zij minder rente hoeven te betalen over de hypotheeklening. Hierdoor kunnen zij vaak een hogere hypotheek krijgen.
Overbieden lijkt het nieuwe normaal
Door de krapte op de woningmarkt zijn huizenkopers bereid meer te betalen voor een woning. Volgens de analyse van het eerste kwartaal van het NVM staat de ‘krapte-indicator’ nu op 1,7. Dit betekent dat een huizenkoper op dit moment keuze heeft uit gemiddeld 1 tot 2 huizen. Hierdoor zijn huizenkopers genoodzaakt snelle beslissingen te nemen en zijn zij eerder bereid flink te overbieden. In het eerste kwartaal van 2021 is er gemiddeld 3,5% meer betaald voor een woning dan er werd gevraagd. Voor een tussenwoning ligt dit percentage zelfs op 5%.
Maar let op! Het bedrag dat je overbiedt kun je doorgaans niet meefinancieren in je hypotheek. Je moet dit bedrag namelijk uit eigen middelen betalen. Dit kun je doen van je spaargeld of met eventuele overwaarde op je huidige woning. Houd hier rekening mee tijdens het overbieden.
Laat je goed informeren
Ben jij op dit moment op huizenjacht? Maak dan geen overhaaste beslissingen en bewaak je financiële grenzen! Ook wanneer je al een aantal keer achter het net hebt gevist. Het is verstandig om je goed te laten informeren. Wil je je onderhandelingspositie versterken? Dan kun je een aankoopmakelaar in de arm nemen. Daarnaast is het slim om alvast in gesprek te gaan met een financieel coach die jouw financiële (on-)mogelijkheden voor een hypotheek kan berekenen. Zo weet je precies wat je kunt lenen en tot waar je kunt gaan tijdens de onderhandelingen.