Minder strenge inkomensnorm bij aanvraag hypotheek: wat betekent dit voor starters?

Jong stel is blij met eerste huisAls starter op de woningmarkt kan het best lastig zijn om een eerste huis te kopen. Zeker in deze tijd waarin de woningmarkt oververhit is, de huizenprijzen enorm zijn gestegen en er vaak veel wordt overboden. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) pleit daarom voor minder strenge inkomensnormen bij de aanvraag van een hypotheek om startende huizenkopers een betere kans op de woningmarkt te geven.

Onderzoek naar starters op de woningmarkt

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) deed onderzoek naar ‘Koopstarters op de woningmarkt’. Hieruit blijkt dat het voor starters nog steeds financieel aantrekkelijker is om een woning te kopen dan te blijven huren. Het is voor starters alleen heel moeilijk om aan een koophuis te komen. Dit probleem zit volgens het EIB niet in de betaalbaarheid, maar bij de financiering. Er gelden namelijk zeer strenge inkomensnormen voor huizenkopers die worden opgelegd door de overheid.

Drie opties voor een minder strenge inkomensnorm

Om huizenkopers een betere kans te geven op de woningmarkt, wil het EIB de inkomensnormen versoepelen. Het EIB stelt drie opties voor:

Optie 1: Het afschaffen van de centrale inkomensnorm waardoor banken zelf de norm kunnen bepalen.

Optie 2: De inkomensnorm behouden, maar een leeftijdsfactor toevoegen. Hoe jonger iemand is, hoe minder streng de norm dan zal zijn. Dit zou bijvoorbeeld betekenen dat een starter niet 4,5, maar 5,4 keer het jaarinkomen kan lenen voor een hypotheek.

Optie 3: Een starterslening die het verschil tussen de aankoopprijs en het hypotheekbedrag overbrugt. Hierdoor kunnen starters een duurder huis kopen.

De voordelen van versoepeling inkomensnormen

Wanneer de inkomensnormen minder streng zijn, heeft dit volgens het EIB grote positieve gevolgen voor starters. Zo kunnen startende huizenkopers eerder een koopwoning kopen, kunnen doorstromers uit de vrije huursector besparen op hun woonlasten en wordt er door aflossing vermogen opgebouwd.

Behalve de voordelen voor huizenkopers, heeft een versoepeling van de inkomensnorm ook welvaartsvoordelen. Doordat starters eerder kunnen doorstromen van een huur- naar koopwoning, ontstaat er ook meer doorstroming op de vrije huurmarkt. Ook laten starters hun sociale huurwoning achter voor een koophuis, waardoor er sneller sociale huurwoning vrijkomen.

Meer informatie over het onderzoek en de conclusie van het Economisch Instituut voor de Bouw vind je hier.

Meer weten?

Ben jij een starter op de woningmarkt? En ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn rondom het kopen van je eerste huis? Een financieel coach van Finzie berekent graag je maximale hypotheek, zodat jij precies weet binnen welk budget je op huizenjacht kunt gaan.


Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak