Heeft je partner een koophuis en hebben jullie besloten om hierin samen te gaan wonen? Dan moeten er aantal dingen geregeld worden om zeggenschap te krijgen over het huis. Je kan je bijvoorbeeld inkopen in het huis van je partner. Hoe dat precies werkt, lees je in deze blog.
Deze opties heb je als je gaat samenwonen
Om bij het begin te beginnen: als je partner een koopwoning heeft en jullie daarin gaan samenwonen, zijn er verschillende manieren om woonrecht te krijgen. Je kan bijvoorbeeld:
- Trouwen
- Een geregistreerd partnerschap aangaan
- Een samenlevingscontract opstellen
- Huur betalen aan je partner
- Jezelf inkopen in het huis
Zo werkt jezelf inkopen
Als je jezelf inkoopt, word jij mede-eigenaar van het huis van je partner. Je partner verkoopt een deel van de woning namelijk aan jou. Dit kan een derde zijn, maar ook de helft. Jezelf inkopen werkt hetzelfde als een officiële aankoop. Houd daarom rekening met het inleggen van eigen geld, overdrachtsbelasting en advies- en notariskosten.
De financiering
Om jezelf in te kopen in het huis van je partner kan je een hypotheek afsluiten om jouw deel van de woning te financieren. Je gebruikt de woning van je partner dan als onderpand. Heb je genoeg eigen geld, bijvoorbeeld door overwaarde van je oude woning of een erfenis? Dan kan je dat gebruiken om jezelf in te kopen in het huis van je partner.
Fiscaal partnerschap en hypotheekrenteaftrek
Zodra je samen met je partner eigenaar bent van de woning, zijn jullie fiscaal partner. Dit houdt in dat jullie officieel partners van elkaar zijn voor de Belastingdienst. Als fiscaal partner doen jullie samen belastingaangifte, waarbij jullie te maken krijgen met de hypotheekrenteaftrek. Jullie hebben beiden een deel van de hypotheek op jullie genomen, waardoor jullie ook beiden recht hebben op hypotheekrenteaftrek.
Bijschrijven op de hypotheek
Naast officieel inkopen, kan je partner jou ook bijschrijven op de hypotheek. Hiervoor dient je partner een schriftelijk verzoek in en betaalt hij of zij administratiekosten. Hier zitten wel wat haken en ogen aan. Als je bijgeschreven wordt op de hypotheek ben je namelijk wél aansprakelijk voor de schuld, maar geen woningeigenaar. Je hebt dus wel de lasten van een huisbezitter, maar niet de lusten.
Zet afspraken op papier
Als je mede-eigenaar bent van een woning betekent dit niet automatisch dat alles goed geregeld is als een van jullie komt te overlijden. Erfgenamen erven namelijk de helft van het huis. Jij bezit jouw eigen deel en bent niet automatisch erfgenaam voor het deel van je partner.
Om dit goed te regelen, kunnen jullie een testament opstellen. Ook trouwen is een optie als daarbij voorwaarden worden opgesteld waarmee de woning binnen de gemeenschap valt.
Samenlevingscontract aangaan
Als je jezelf niet wil of kan inkopen in het huis van je partner en trouwen te heftig vindt, kunnen jij en je partner een samenlevingscontract opstellen. Hierin kunnen jullie afspraken vastleggen over de rechten en plichten die jij hebt/krijgt als je bij je partner intrekt. In de gratis checklist van onze partner Knab lees je hier meer over.
Meer weten?
Wil je jezelf inkopen in het huis van je partner? En ben je benieuwd wat je mogelijkheden zijn rondom het afsluiten van een hypotheek? Een financieel coach van Finzie helpt je graag! Maak vrijblijvend een afspraak voor een eerste gesprek.