Sinds 1 januari 2021 betaal je als huizenkoper 8% overdrachtsbelasting als je een huis koopt waarin je zelf niet gaat wonen. Hierdoor is het kopen van een huis om te verhuren een stuk minder aantrekkelijk geworden. Dit geldt ook voor ouders die een huis kopen voor hun kind.
Bij Finzie hebben we gemerkt dat huizenkopers steeds vaker overwegen een nieuw huis te kopen om in te gaan wonen en de huidige eigen woning willen verhuren. Hierdoor kun je besparen op de overdrachtsbelasting en betaal je de 2% overdrachtsbelasting die geldt voor alle huizenkopers boven de 35 jaar of wanneer je een huis koopt met een koopsom boven de € 400.000,-. De gedachte is dan dat je daarmee 6% over de marktwaarde van je woning bespaart. Maar kan dat zomaar?
Je eigen huis verhuren
Of je je eigen huis mag verhuren, ligt aan de situatie. Als je nog een hypotheek op je huis hebt, staat de hypotheekverstrekker verhuur waarschijnlijk niet toe. Check hiervoor je voorwaarden of informeer goed bij je huidige hypotheekverstrekker. Je kunt je huidige hypotheek eventueel eerst oversluiten naar een verhuurhypotheek. Met een zogenaamde verhuurhypotheek mag je het huis namelijk wél permanent verhuren. Dit brengt echter wel extra kosten met zich mee, zoals een eventuele boeterente voor het vervroegd aflossen van je huidige hypotheek en een hogere risico-opslag.
Voor een verhuurhypotheek gelden bovendien andere regels. Zo kun je met een verhuurhypotheek nooit de totale marktwaarde van de woning lenen. Soms betekent dit dat een deel uit eigen middelen betaald moet worden. Dit hangt van de aanwezige overwaarde in de woning af. Ook worden er vaak aanvullende eisen gesteld, zoals een aangepast taxatierapport waarin de marktwaarde in verhuurde staat van de woning is vastgesteld.
Let op! Tijdelijke verhuur (zoals een B&B) valt niet onder een verhuurhypotheek.
Twee hypotheken, kan dat?
Als je je huidige eigen woning wil verhuren en een nieuw huis wil kopen om zelf in te gaan wonen, heb je dus twee hypotheken nodig: een ‘reguliere’ hypotheek een verhuurhypotheek. Of dit mogelijk is, hangt af van de hoogte van de hypotheken en de financiële ruimte die je nodig hebt voor beide hypotheken. Het is dus sowieso afhankelijk van je persoonlijke situatie.
Vraag jezelf ook af of het aanhouden van een woning om te verhuren je genoeg oplevert ten opzichte van de risico’s die je loopt.
Benieuwd naar je mogelijkheden?
De financieel coaches van Finzie zijn onafhankelijk en kunnen een goede vergelijking van verschillende geldverstrekkers maken. Zo weet jij precies wat je mogelijkheden zijn. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend.