Je (ex-)partner uitkopen bij scheiding? Zo werkt het in 2021

Koppel zit apart van elkaar Gaan jij en je partner uit elkaar en wil je in jullie gezamenlijke koopwoning blijven wonen? Dan moet je je (ex-)partner uitkopen. Immers, het huis vertegenwoordigt waarde én doorgaans een schuld die verdeeld moet worden. In deze blog lees je wat de impact van een scheiding is op jullie koopwoning en wat uitkopen van je ex-partner inhoudt.  

Een gezamenlijke koopwoning

Op het moment dat jij en je partner uit elkaar gaan en jullie samen een koopwoning hebben, kunnen jullie ervoor kiezen om het huis te verkopen. Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, wordt de waarde van de woning gelijk verdeeld. Een andere mogelijkheid is dat één van de twee in het huis blijft wonen.  

Je ex-partner uitkopen

Degene die in het huis blijft wonen koopt de ander dan uit door een vergoeding te betalen. Deze vergoeding is gebaseerd op de huidige waarde van de gezamenlijke woning  inclusief de overwaarde, verminderd met de daarop nog rustende hypotheek. Je partner heeft in beginsel recht op de helft van deze overwaarde. Het uitkopen van je ex-partner kan behoorlijk wat geld kosten. Op de huidige huizenmarkt hebben veel woningen namelijk een flinke overwaarde. Hierdoor kan het zomaar zo zijn dat je je ex-partner vele tienduizenden euro’s verschuldigd bent om in het huis te kunnen blijven wonen. 

Het bedrag dat je moet betalen kun je meefinancieren in je hypotheek, maar dit moet wel haalbaar zijn op basis van je inkomen en eventuele andere schulden. Ook moet je de gehele hypotheekschuld op de woning op alleen jouw inkomen kunnen dragen. Het vergt dus best wat rekenwerk.

Beheertoets van NHG

Om het voor een van de twee beter mogelijk te maken om in de gezamenlijke koopwoning te blijven wonen, heeft NHG een beheertoets geïntroduceerd. Deze toets controleert niet wat je maximaal kunt lenen, maar of je de maandlasten nog kunt betalen op het moment dat je alleen in de koopwoning blijft wonen. Als je kunt aantonen dat je de maandlasten ook zelfstandig kunt betalen, kun je bij het waarborgfonds extra geld lenen om zo de overwaarde aan je ex-partner te kunnen betalen. 

Maak een afspraak

Gaan jij en je partner uit elkaar en wil jij in jullie gezamenlijke koophuis blijven wonen? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een financieel coach van Finzie en bespreek jouw situatie en je financiële mogelijkheden. Het kennismakingsgesprek is ook mogelijk via een online hypotheekgesprek. 

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak