Is een overbruggingskrediet een goed idee?

Jong stel zit tussen de verhuisdozenJe wil een nieuw huis kopen, maar je hebt je oude nog niet verkocht. Dat betekent dat je de overwaarde nog niet kan gebruiken voor de financiering van je nieuwe woning. Voor zulke situaties bestaat het overbruggingskrediet. Knab legt uit hoe deze tijdelijke lening precies werkt.

Wat is een overbruggingskrediet?

Heb je overwaarde op je oude huis en heb je dit bedrag nodig om je nieuwe huis aan te kopen? Dan kun je dit soms tijdelijk lenen bij de bank. Je noemt dit een overbruggingskrediet.

Met een overbruggingskrediet overbrug je de periode totdat je je oude woning hebt verkocht. Daarvoor heb je niet eindeloos de tijd. De maximale looptijd varieert van zes maanden tot ongeveer twee jaar.

Hoe vraag je het aan?

Een overbruggingskrediet sluit je af bij de hypotheekverstrekker waar je de hypotheek regelt voor je nieuwe woning. Dit komt omdat het risico te groot is voor andere verstrekkers. Er is immers geen garantie dat je de overwaarde daadwerkelijk ontvangt en vervolgens weer terugbetaalt.

Wat kost een overbruggingskrediet?

Net zoals bij een gewone hypotheek heb je bij een overbruggingskrediet te maken met eenmalige kosten. Dit zijn standaard kosten voor het afsluiten van de lening en voor de notaris.

Ook betaal je rente over het bedrag dat je leent. Door het hoge risico is deze rente vaak iets hoger dan bij een normale hypotheek. Als je het krediet afsluit voor een eigen woning, kun je de rente wel aftrekken tijdens de aangifte inkomstenbelasting.

Dubbele woonlasten

Met deze kosten ben je er helaas nog niet. Je moet ook nog hypotheeklasten betalen voor je oude en nieuwe woning. Om deze reden moet je aan de bank kunnen aantonen dat je met jouw inkomen tijdelijk hogere lasten kunt betalen.

Is het een goed idee?

Of het een goed idee is om een overbruggingskrediet af te sluiten, hangt af van jouw financiële situatie. Ga daarom vooral met een hypotheekadviseur in gesprek. Hij of zij kan je aan de hand van je gegevens een passend advies geven.

Wil je eerst meer lezen over het kopen van een volgende woning? Download dan dit e-book van Knab. Je leest er alles over overwaarde, wat je kan doen als je je oude woning maar niet verkocht krijgt en de opties voor je volgende hypotheek. Gratis!


 

Arlette

Gastblog van Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer bij Knab en schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak