Inboedelverzekering? Dit is het verschil tussen nieuwwaarde en dagwaarde

Vrouw belt voor inboedelverzekering na lekkageBij het afsluiten van een verzekering vliegen de vaktermen je om de oren. Weet jij bijvoorbeeld wat het verschil is tussen dagwaarde en nieuwwaarde bij een inboedelverzekering? We leggen het je graag uit. 

Waarde van je inboedel bepalen

Als je een inboedelverzekering afsluit, berekent de verzekeraar wat jouw inboedel waard is. Dit kunnen ze doen aan de hand van postcode, huisnummer, type woning en eventueel je inkomen. Door de juiste waarde van je inboedel te verzekeren voorkom je dat je onderverzekerd bent en wordt je schade goed afgehandeld.

Nieuwwaarde

De nieuwwaarde is de waarde van je spullen op het moment van aankoop. Als je bent verzekerd tegen de nieuwwaarde, dan krijg je deze waarde vergoed en kun je met dit bedrag kan je dus exact hetzelfde terugkopen. Hoe lang je de nieuwwaarde terugkrijgt verschilt per verzekeraar. In de polisvoorwaarden kun je hier vaak meer over terugvinden.

Dagwaarde

De dagwaarde is de waarde die je spullen op het moment van schade hebben. Die waarde hangt af van afschrijving en slijtage door veroudering. Als je de dagwaarde vergoed krijgt van de verzekeraar kun je meestal niet hetzelfde product terugkopen. De verzekeraar bepaalt deze dagwaarde met een afschrijvingslijst. Deze lijst staat bij de meeste verzekeraars op de website.

Restwaarde

Zijn je spullen bijna niets meer waard? Dan keert de verzekeraar in sommige gevallen een restwaarde uit. Deze restwaarde is vaak minimaal 20% van de aanschafwaarde.

40% regeling

Veel verzekeraars hebben een 40% regeling. Dit betekent dat als bij schade de waarde meer is dan 40% van de dagwaarde, je de nieuwwaarde uitgekeerd krijgt. Zijn de spullen minder dan 40% waard dan keert de verzekeraar de dagwaarde uit.

Check altijd de voorwaarden

De verschillen tussen de verzekeraars zijn groot. Het is daarom bij het afsluiten van een verzekering belangrijk dat je de voorwaarden goed doorleest en vergelijkt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Verzekeringsadvies op maat

Heb jij geen zin om je te verdiepen in alle verschillende polisvoorwaarden? En wil je wel de best passende verzekering? Neem dan contact met ons op dan helpen we je graag verder.

Bel ons op werkdagen tussen 8.30 en 18.00 uur op 088 – 766 38 38 of mail naar serviceteam.verzekeren@finzie.nl.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak