Uit onderzoek blijkt dat veel starters hun studieschuld niet vermelden bij de aanvraag van een hypotheek. Niet slim, want het geheimhouden brengt de nodige risico’s met zich mee. Vanaf 11 oktober 2021 kunnen geldverstrekkers voortaan rechtstreeks bij DUO nagaan of je een studieschuld hebt.
DUO-data opvragen vanaf nu mogelijk
Sinds 11 oktober 2021 kunnen geldverstrekkers via de app van Hypotheek Data Netwerk (HDN) rechtstreeks informatie over een eventuele studieschuld opvragen bij DUO. Ondanks dat je als hypotheekaanvrager toestemming moet geven voor het ophalen van de gegevens, kan je er niet meer omheen om je studieschuld op te geven. Via de app van HDN konden geldverstrekkers al langere tijd gegevens opvragen bij het UWV, MijnOverheid en Mijnpensioenoverzicht. DUO is nu aan dit rijtje toegevoegd en binnenkort komt daar de Vooringevulde Aangifte (VIA) van de Belastingdienst ook bij.
Adviestraject verloopt sneller en accurater
Doordat steeds meer brongegevens digitaal opgevraagd kunnen worden, kan het adviestraject sneller en accurater verlopen. Met de digitale gegevens hebben adviseurs en geldverstrekkers namelijk altijd de juiste gegevens en is het heen en weer sturen van documenten niet langer nodig. Dit scheelt jou en je financieel coach een hoop tijd en moeite.
Waarom je studieschuld melden bij een hypotheekaanvraag?
In Nederland ben je wettelijk verplicht om al je financiële verplichtingen te melden bij de aanvraag van een hypotheek. Een studieschuld valt onder deze verplichting en heeft invloed op het bedrag dat je mag lenen voor de aankoop van een huis. Het vermelden van je studieschuld is niet alleen verplicht, maar ook verstandig. Je voorkomt daarmee onder andere dat je een té hoge hypotheek afsluit die je misschien helemaal niet kunt dragen.
Vanaf 11 oktober 2021 is het zeer waarschijnlijk dat je studieschuld naar voren komt bij een hypotheekaanvraag, omdat adviseurs en geldverstrekkers je gegevens (met jouw goedkeuring) rechtstreeks bij DUO kunnen ophalen. Geef je geen goedkeuring? Dan valt dat natuurlijk wel op. Zorg dus dat je vooraf je studieschuld doorgeeft aan je financieel coach.
Meer weten over waarom het verzwijgen van je studieschuld niet slim is? Lees dan deze blog.