Hypotheek aflossen of niet? Wat zijn de voordelen en nadelen?

Aflossen of niet? Finzie hypotheekadvies

Je hypotheek aflossen of niet? Dat is voor veel mensen de vraag. Wat zijn nu echt de voor- en nadelen van je hypotheek aflossen en waar moet je op letten?

Aflossen of sparen?

Wanneer het gaat om het aflossen van de hypotheek, dan gaat het voor veel mensen om het besparen van geld. Daarom vragen veel mensen zich af wat hen meer oplevert: geld sparen of een deel van hun hypotheek aflossen? Omdat de spaarrentes nu zo laag zijn, levert sparen niet zoveel op. Daarom is het aflossen van de hypotheek een stuk aantrekkelijker geworden, omdat het in veel gevallen direct lagere maandlasten oplevert.

De voordelen van je hypotheek aflossen

Het voordeel van je hypotheek (gedeeltelijk) aflossen is dat het je in veel gevallen direct lagere maandlasten oplevert. Dit is het geval wanneer:

  • je een aflossingsvrije hypotheek hebt.

Wanneer je een deel van je hypotheek aflost bij een aflossingsvrije hypotheek, dan worden je maandlasten direct lager omdat je het bedrag waarover je rente betaalt kleiner is geworden.

  • je een lineaire hypotheek hebt.

Ook hiervoor geldt dat je maandlasten direct minder worden omdat je het bedrag waarover je rente betaalt kleiner is geworden.

Wanneer je een annuïteitenhypotheek hebt kan het ook voor lagere maandlasten zorgen, maar niet altijd. Dat ligt aan de voorwaarden die met jouw geldverstrekker zijn afgesproken. Het kan ook zijn dat wanneer je aflost, de looptijd van hypotheek korter wordt.

Tussendoor je hypotheek extra aflossen

Bij veel geldverstrekkers kun je 10% van je hypotheeksom per jaar extra aflossen. Bij sommige geldverstrekkers is dit zelfs 15% of 20% per jaar. Hoeveel dit voor jouw hypotheek is, kun je in de hypotheekovereenkomst vinden.

Kun je een aflossing nog terugdraaien?

Had je geld over en heb je daar een deel van je hypotheek mee afgelost? En heb je daar nu een beetje spijt van? Dan is het jammer, maar helaas. Wanneer je aflost, kun je het geld niet meer terug krijgen. Je stopt het geld als het ware ‘in je huis’ en daar zit het ‘vast’ tot je jouw huis verkoopt.

Wat is het slimste voor jou?

Elke situatie is anders en elke hypotheek is anders. Wat voor jou het slimste is om te doen hangt af van jouw situatie. Aflossen kan een goede optie zijn, maar misschien is oversluiten in jouw situatie wel veel voordeliger. Ga langs bij een Finzie coach en laat jouw financiële situatie doorrekenen. Een coach kijkt bijvoorbeeld ook of je het geld dat je wilt gebruiken om af te lossen wel echt kunt missen. Misschien is het geld bewaren wel slimmer voor als je onverwachts werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Met de hulp van een financieel coach weet je zeker dat jij het beste uit bent met jouw geld.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak