Huis kopen om te verhuren? Zo werkt het

Huis kopen om te verhuren

Denk je eraan om je geld te investeren? Dan kan het interessant zijn om een huis te kopen om te verhuren. Een woning kan namelijk vrijwel direct rendement opleveren. Maar let goed op deze zaken, want er komen wel wat regels bij kijken als je hiervoor kiest.

De financiering

Sluit je een hypotheek af voor een woning die je uitsluitend wilt verhuren? Dan word je gezien als investeerder, waardoor je niet in aanmerking komt voor een ‘gewone’ hypotheek. Daarbij is verhuren namelijk vaak niet toegestaan.

In plaats daarvan heb je een speciale ‘verhuurhypotheek’ nodig. Er zijn maar een aantal aanbieders die zo’n hypotheek aanbieden. NICB en Woonfonds bijvoorbeeld. Deze aanbieders willen zeker weten dat jij je hypotheek kunt blijven betalen. Het is dus belangrijk dat je een stabiel inkomen en voldoende eigen geld hebt.

Hypotheek voor vakantiewoning

Koop je geen beleggingspand, maar een vakantiewoning om te verhuren? Dan heb je een ‘recreatiehypotheek’ nodig. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je vakantiehuis onder andere van steen of beton zijn en niet permanent worden bewoond. Goed om rekening mee te houden!

Toestemming van belangrijke instanties

Als je van plan bent een koopwoning of vakantiehuis te verhuren, heb je toestemming nodig van de bank. De woning is immers het onderpand van je hypotheek. Als je geen verhuurhypotheek hebt, is de bank niet altijd even blij met jouw verhuurplannen. Verhuren kan je woning namelijk minder waard maken.

Daarnaast is er nog een aantal instanties die je op de hoogte moet brengen. In sommige gemeenten moet je een vergunning hebben om je woning te verhuren. Deze vraag je aan bij de gemeente waar het huis staat. Verhuur je een appartement? Dan kan het zijn dat je ook de Vereniging van Eigenaren (VvE) om toestemming moet vragen.

De fiscale regels

Over een tweede huis betaal je vermogensrendementsheffing. De Belastingdienst ziet dit huis namelijk als vermogen. Daarnaast is de hypotheekrente niet aftrekbaar, omdat je zelf niet in het huis woont. Daar staat tegenover dat je geen belasting over je huurinkomsten hoeft te betalen. Goed dus om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Bespreek je plannen met een adviseur

Wil jij een huis kopen om te verhuren? Bespreek je plannen dan met een financiële coach van Finzie. Hij of zij kan jou precies vertellen waar je allemaal rekening mee moet houden als huisbaas in spe.


 

Arlette

Gastblog van Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer bij Knab en schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak