Hoe zit het nu met: een koopovereenkomst? 

koppel tekent koopovereenkomstWanneer je met de verkopende partij een prijs bent overeengekomen, worden de afspraken vastgelegd in een koopovereenkomst, ook wel voorlopig koopcontract genoemd. Deze overeenkomst wordt meestal door de verkopend makelaar opgemaakt. In deze blog lees je wat een koopovereenkomst precies inhoudt, wanneer de koop bindend is en hoe je de koop in sommige gevallen kunt ontbinden. 

Wat is een koopovereenkomst?

Een koopovereenkomst is een overeenkomst tussen de verkoper en de koper van een woning. In deze overeenkomst worden de afspraken vastgelegd zoals de verkoopprijs,  overdrachtsdatum, ontbindende voorwaarden en een lijst van zaken die overgenomen kunnen worden. De overeenkomst wordt meestal opgesteld door de verkopende makelaar en kost jou als koper niets. 

Download hier een voorbeeld van een standaard koopovereenkomst.

Koopovereenkomst of voorlopig koopcontract?

Een koopovereenkomst wordt ook wel voorlopig koopcontract of koopakte genoemd. De term voorlopig koopcontract wordt vaak gebruikt, maar is eigenlijk niet juist. Het contract is namelijk niet voorlopig, maar bindend zodra de wettelijke bedenktijd voorbij is. 

Wanneer kun je de koop ontbinden?

Na het tekenen van de koopovereenkomst heb je als koper 3 dagen wettelijke bedenktijd. Na deze 3 dagen kun je de koop alleen ontbinden op basis van de afgesproken ontbindende voorwaarden. Lukt het bijvoorbeeld niet om je hypotheek rond te krijgen? Dan kun je de koop ontbinden op basis van de ontbindende voorwaarde ‘voorbehoud van financiering’. 

Welke ontbindende voorwaarden zijn belangrijk?

Ontbindende voorwaarden zijn dus belangrijk om op te nemen in de koopovereenkomst. De meest voorkomende ontbindende voorwaarden zijn ‘onder voorbehoud van financiering’, ‘onder voorbehoud van bouwkundige keuring’ en ‘onder voorbehoud van verkoop eigen woning’. Hiermee kun je de koop ontbinden als je de hypotheek niet rond krijgt, als de bouwkundige keuring negatief uitvalt of als je je eigen woning niet verkocht krijgt. Vergeet dit daarom niet vast te leggen in de koopovereenkomst.

Koop ontbinden zonder voorwaarden

Zijn de drie dagen bedenktijd voorbij en wil je de koop ontbinden zonder voorwaarden? Dan kost dit je een hoop geld. De verkopende partij heeft dan namelijk recht op een waarborgsom van bijna altijd 10% van de koopsom. Deze voorwaarden staat standaard in het koopovereenkomst, tenzij je met de verkopende partij andere afspraken hebt gemaakt. Om de waarborgsom te kunnen betalen, kun je een bankgarantie afsluiten. 

Bereken vooraf wat je maximaal kunt lenen

Voordat je een bod uitbrengt en de koopovereenkomst tekent, is het slim om een maximale hypotheek berekening te maken. Een financieel coach van Finzie kan precies voor je uitrekenen wat je maximaal kunt lenen. Maak een afspraak met een financieel coach bij jou in de buurt en bespreek de mogelijkheden.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak