Hoe zit het nu met: de stijgende hypotheekrente

Stijgende hypotheekrenteDe stijgende hypotheekrente is op dit moment een veelbesproken onderwerp. Banken hebben de afgelopen tijd namelijk meerdere renteverhogingen doorgevoerd en naar verwachting zal de rente ook de komende tijd nog licht stijgen. Maar waarom stijgt de hypotheekrente eigenlijk? En wat betekent dit voor jou? Wij leggen het aan je uit in deze blog.

Waarom stijgt de hypotheekrente?

De hypotheekrentes zijn de afgelopen tijd gestegen als gevolg van de hoge inflatie. Doordat overheden wereldwijd veel geld op de kapitaalmarkt lenen, stijgen de marktrentes en dat heeft weer invloed op de hypotheekrente. Banken rekenen de stijgende marktrente namelijk door aan klanten door de hypotheekrente te verhogen. Hierdoor betaal jij als huiseigenaar maandelijk dus meer rente over je hypotheek.

Wat betekent de stijging voor jou?

De stijgende hypotheekrente heeft invloed op je maximale leencapaciteit. Het bedrag dat je maximaal mag lenen wordt namelijk bepaald aan de hand van het maximale bedrag dat je per maand verantwoord kan aflossen. Als je meer hypotheekrente moet betalen, nemen je maandelijkse lasten toe en mag je dus minder geld lenen.

Kan je nog profiteren van de lage rente?

Ondanks dat de rentes door de stijging van de afgelopen periode niet meer historisch laag zijn, kan je nog wel profiteren. De rentes zijn namelijk nog steeds extreem laag vergeleken met een aantal jaar geleden. Dat betekent dus dat je je hypotheek nog steeds kan afsluiten of oversluiten tegen een relatief lage rente.

Benieuwd naar je mogelijkheden?

Naar verwachting zullen de hypotheekrentes ook de komende tijd nog licht stijgen. Om nog te kunnen profiteren van de lage rente is het dus nu de tijd om je hypotheek te regelen. Een financieel coach van Finzie bekijkt graag wat jouw mogelijkheden zijn op het gebied van afsluiten of oversluiten van een hypotheek. De eerste afspraak is altijd vrijblijvend!

Maak een afspraak
Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak