Hoe werkt eigen risico bij autoschade?

botsing en autoschadeZe zeggen niet voor niets een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kunt nog zo netjes rijden, maar er is altijd een kans dat er iets gebeurt. Door je eigen schuld of die van een ander. Balen natuurlijk, maar gelukkig heb je een autoverzekering! Hoe zit het eigenlijk met het eigen risico bij het claimen op een autoverzekering?

Verplicht en vrijwillig eigen risico

Bij een autoverzekering kan er sprake zijn van een verplicht eigen risico en een vrijwillig eigen risico. Het is altijd belangrijk om de voorwaarden goed te lezen bij het afsluiten van een verzekering. De verzekeraar bepaalt vooraf of er een eigen risico is, wanneer dat is en hoe hoog het bedrag is.

Verplicht eigen risico afkopen

Soms is het mogelijk om het verplichte eigen risico af te kopen. Dit is vaak alleen mogelijk bij casco (all risk) dekking.

Vrijwillig eigen risico

Je kunt soms ook vrijwillig een eigen risico kiezen. Hierbij geldt: hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Heb je wat spaargeld achter de hand en vind je het niet erg om zelf een deel van de schade te betalen? Dan is een vrijwillig eigen risico misschien wel wat voor jou. Let op: het eigen risico is vaak per schade en niet per jaar.

Eigen risico afhankelijk van soort autoschade

Bij WA-schade heb je meestal geen verplicht eigen risico. Dit is autoschade die je toebrengt aan een andere partij. Bij casco schades brengt de verzekeraar vaak wel een eigen risico in rekening.

Uitzonderingen op eigen risico

Heb jij een vrij nieuwe auto? Of is je auto goed beveiligd? Dan vervalt het verplichte eigen risico meestal bij inbraak, diefstal of joyriding. Of dit voor jou ook geldt, staat in je polisvoorwaarden.

Verzekeringsadvies op maat

Heb jij geen zin om je te verdiepen in alle verschillende polisvoorwaarden? En wil je wel de best passende verzekering? Neem dan contact met ons op dan helpen we je graag verder. Bel ons op werkdagen tussen 8.30 en 18.00 uur op 088 – 766 38 38 of mail naar serviceteam.verzekeren@finzie.nl.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak