Hoe koop je een huis als ondernemer?

huis kopen als ondernemer

Een huis kopen was als ondernemer de laatste jaren soms een heel gedoe. Tegenwoordig kan er steeds meer. Natuurlijk moet je nog steeds verschillende documenten aanleveren. Maar zolang je zaken op orde zijn kun je als ondernemer gewoon een hypotheek aanvragen. 

Wel of geen personeel

Het maakt voor de aanvraag van je hypotheek niet uit hoe groot je bedrijf is en of je personeel hebt. Als je een hypotheek aanvraagt, word je in de basis als ondernemer hetzelfde behandeld als niet-ondernemers. Met dit verschil: heb je een onderneming met personeel? Dan kijken hypotheekverstrekkers ook naar de financiële gezondheid van je bedrijf. Dit ter bevestiging van de continuïteit van je inkomen.

Je inkomen aantonen

Als ondernemer kun je geen werkgeversverklaring aanleveren als bewijs van je inkomen. Daarom kijkt de hypotheekaanbieder in principe naar je nettowinst over de afgelopen drie jaar om je maximale hypotheek te berekenen. Al zijn tegenwoordig steeds meer aanbieders die ook een hypotheek verstrekken als je korter dan drie jaar ondernemer bent. Daarnaast wordt vaak gekeken naar het lopende jaar.

Welke documenten heb je nodig bij een hypotheekaanvraag?

Om een duidelijk beeld van je financiële situatie te schetsen – zodat je maximale hypotheek berekend kan worden – moet je aantonen dat je de hypotheek kunt betalen. Dat doe je door onder andere de volgende informatie aan te leveren:

  • jaarrekeningen;
  • aangiftes inkomstenbelasting;
  • een overzicht van je vermogen;
  • een overzicht van je maandelijkse overige privé-inkomsten; 
  • een overzicht van je maandelijkse vaste lasten.

 

Startende ondernemer

Je kunt -niet bij alle aanbieders- ook een hypotheek aanvragen als je nog geen drie jaar ondernemer bent. De aanbieders die hiervoor open staan zullen naar je situatie kijken. Ook in dit geval lever je informatie aan, zoals een door derden opgestelde inkomensverklaring of een prognose opgesteld door een accountant. Wil je weten wat er precies nodig is? Een financieel coach van Finzie uit jouw buurt kan je hier prima bij helpen.

Hypotheek met NHG

Als ondernemer kun je ook een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. Hiermee heb je wat zekerheid, omdat de NHG jouw restschuld eventueel over kan nemen. Uiteraard moet je bij een NHG hypotheek ook voldoen aan de NHG voorwaarden. Lees op de NHG website meer over deze voorwaarden en over de inkomensverklaring voor ondernemers, die bij veel banken vereist is.

Checklist

Overweeg je een huis te kopen als ondernemer? Download dan de gratis checklist ‘hypotheek aanvragen’ van Knab. Hierin lees je onder andere: 

  • hoe je jouw gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar berekent;
  • hoe je na één jaar al een (zzp) hypotheek kan krijgen;
  • hoe je een hypotheek afsluit. 

 

Gastblog Judith Hof

Judith Hof werkt bij Knab en helpt jou graag om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak