Hoe doe je een goed bod? Wij geven tips!

Mevrouw is blij met geslaagd bodHeb je een woning gevonden dat voldoet aan je woonwensen? Dan kun je een bod uitbrengen! Maar hoe bepaal je het openingsbod? En wat komt er verder kijken bij het uitbrengen van een bod? Wij geven tips! 

Wees voorbereid

Voordat je een bod uitbrengt is het belangrijk om een aantal zaken vooraf uit te zoeken. Als je bod geaccepteerd wordt, wil je natuurlijk wel dat je voor dat bedrag een hypotheek kunt afsluiten. Bereken daarom vooraf wat je maximaal kunt lenen en wat je maximaal voor een woning wil betalen. Je kunt een online een maximale hypotheek berekening maken, maar je kunt ook een vrijblijvende afspraak maken met een financieel coach van Finzie. De financieel coach rekent dan voor je uit wat je maximaal kunt lenen.

Onderzoek zelf ook altijd wat de waarde van de woning is. De prijs die de verkoper voor een woning vraagt, is namelijk niet altijd hetzelfde als de waarde van de woning. Als je weet wat het huis waard is, weet je zeker dat je niet teveel betaald. Je kunt ook niet meer lenen dan de marktwaarde van de woning. Om achter de waarde van de woning te komen kun je verschillende online tools gebruiken. Dit kan onder andere via Calcasa, Het Kadaster en het WOZ-waardeloket.

Als je weet wat je maximaal kunt lenen en wat het huis waard is, kun je een openingsbod bepalen. 

Ontbindende voorwaarden

Je openingsbod bestaat niet alleen uit een geldbedrag, maar ook uit ontbindende voorwaarden. Deze voorwaarden zijn belangrijk om de koop te kunnen ontbinden als je bijvoorbeeld toch de hypotheek niet rond krijgt of als je een bouwkundige keuring laat uitvoeren die negatief uitvalt. Je kunt de koop na het tekenen van het koopcontract dus alleen ontbinden op basis de ontbindende voorwaarden. 

Dit zijn de belangrijkste ontbindende voorwaarden om te benoemen: 

  • Voorbehoud van financiering 
  • Voorbehoud bouwkundige keuring

Daarnaast kun je altijd zelf nog ontbindende voorwaarden afspreken. Bijvoorbeeld het voorbehoud van verkoop van je huidige woning.

Openingsbod uitbrengen

Een openingsbod bestaat dus uit een geld bedrag in combinatie met de ontbindende voorwaarden. Het is bij een bieding belangrijk dat je niet te laag inzet, want dan word je misschien niet serieus genomen. Daarentegen wil je ook niet te hoog inzetten, want als je begint met een bod dat dichtbij je maximale hypotheek ligt, heb je minder ruimte voor onderhandeling. Dit is iets wat je zelf moet inschatten op basis van de concurrentie bij dit huis. Een aankoopmakelaar kan handig zijn bij de onderhandelingen.

Je kunt het openingsbod schriftelijk, telefonisch of via e-mail uitbrengen bij de verkoopmakelaar. Als je het bod telefonisch uitbrengt, is het belangrijk dat je je bod altijd zwart-op-wit bevestigt. Stuur bijvoorbeeld een bevestigings e-mail waarin je nogmaals je bod benoemt en de ontbindende voorwaarden toelicht. 

Onderhandelen

In de meeste gevallen volgt er na een openingsbod een tegenbod van de verkopende partij. Op het moment dat de verkopers een tegenbod hebben uitgebracht, begint de onderhandeling. Een tegenbod is in de meeste gevallen een hoger bedrag dan jouw openingsbod, maar het kan ook een tegenbod op basis van andere voorwaarden zijn. Je hoeft het tegenbod niet direct te accepteren, je kunt ook een nieuw bod uitbrengen. 

Het is ook handig om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Een aankoopmakelaar kan namelijk vaak bepaalde informatie boven water krijgen die je als koper niet makkelijk achterhaald. Zo kun je beter een gericht bod uitbrengen en kun je teveel overbieden vaak voorkomen.  

Na een tegenbod kun je ook een eindbod uitbrengen. Je kunt zowel als verkoper en als koper een eindbod doen. Dit is een bod waarop je alleen ja of nee kunt antwoorden. Na het uitbrengen van dit eindbod is er geen ruimte meer voor een tegenbod. Het is dus eigenlijk een signaal dat de onderhandelingsruimte op is. 

Wanneer is het bod bindend?

Als je bod geaccepteerd wordt of wanneer jij het tegenbod accepteert, kan het koopcontract worden opgemaakt. De koop is bindend op het moment dat zowel jij als de verkoper het contract hebben ondertekend. Als koper heb je na het tekenen nog drie dagen bedenktijd. Na deze drie dagen kun je de koop alleen ontbinden op basis van de ontbindende voorwaarden. 

Meer weten over het tekenen van een koopcontract? Lees het in deze blog.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak