Achter de geraniums zitten met een aflossingsvrije hypotheek

Wat is die aflossingsvrije hypotheek eigenlijk?

Een aflossingsvrije hypotheek klinkt leuker dan het eigenlijk is. Het blijft namelijk een schuld die ooit moet worden terugbetaald. En meestal is dat 30 jaar nadat je de schuld bent aangegaan. Tegen die tijd heb je dan 3 mogelijkheden: voldoende kapitaal hebben om je schuld in te lossen, een nieuwe hypotheek afsluiten of het huis verkopen en dáármee de schuld aflossen.

Lukt het volledig aflossen wel?

Over het algemeen bouwen mensen niet voldoende kapitaal op om de schuld (volledig) af te lossen. Als dat had gekund, had je immers ook kunnen kiezen voor een hypotheekvorm waarbij je wél afloste. Dus eigenlijk blijven er dan twee mogelijkheden over. Verhuizen of een nieuwe hypotheek afsluiten.

Verhuizen of een nieuwe hypotheek?

Verhuizen is een behoorlijke grote stap. Het is bovendien geen pretje om min of meer gedwongen afscheid te nemen van een huis waar je tot die tijd zo’n 30 jaar hebt gewoond. Maar het is ook niet gemakkelijk om zomaar eventjes een nieuwe hypotheek af te sluiten. Want als je met pensioen gaat, neemt vaak je inkomen af en daardoor kan je minder lenen.

Het pensioeninkomen gaat al vanaf je 57e meetellen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Een hypotheekverstrekker moet er namelijk verplicht rekening mee houden als een hypotheek wordt afgesloten binnen tien jaar van de pensioendatum. Bovendien komt daar het wegvallen van de hypotheekrenteaftrek nog bij! De maximale termijn waarin je de rente mag aftrekken is dertig jaar. Daarna betaal je het volle pond voor een hypotheek.

Laat je adviseren door een professional

Al met al krijgen mensen met een aflossingsvrije hypotheek te maken met hogere maandlasten en lagere maandinkomsten. Het is dus oppassen geblazen. Taak is om hier tijdig mee aan de gang te gaan. Bijvoorbeeld door alvast extra af te lossen of van hypotheekvorm te veranderen. Sowieso is het handig om je situatie met een financieel adviseur te bespreken. En hè, laat Finzie dat nou net héél goed kunnen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak