Hogere hypotheek bij energiebesparende maatregelen

energiebesparende maatregelen energiezuinig huis hypotheek

Je bent gevallen voor de charme van een bestaande woning. Deze woningen zijn mooi, maar meestal niet zo goed geïsoleerd of energiezuinig. In dat geval is het verstandig om energiebesparende maatregelen te nemen. Maar wat gebeurt er met je hypotheek als je energiebesparende maatregelen neemt?

Wat zijn energiebesparende maatregelen?

Je moet de energiebesparende maatregelen verantwoorden bij jouw geldverstrekker als je deze wilt meefinancieren. Daarom is het handig om vooraf goed te weten wat jij kunt wegschrijven onder energiebesparende maatregelen. Enkele voorbeelden zijn:

 • isoleren spouwmuren: kost je eenmalig € 2100,- en bespaart je € 550,- per jaar
 • isoleren schuin dak: kost eenmalig € 5200,- en levert een besparing op van € 650,- per jaar
 • isoleren vloer: eenmalige kosten voor vloerisolatie op de begane grond zijn € 1800,- en levert een jaarlijkse besparing van € 210,- op
 • zonnepanelen: 10 panelen kosten je ongeveer € 4600,- en besparen jaarlijks zo’n € 450,-
 • warmtepomp: deze plaats je voor zo’n € 4000,- bij je HR-ketel en levert je per jaar een besparing van € 280,- op je energiekosten
 • HR++ glas in plaats van enkel glas: a € 3500,- investering levert je jaarlijks een besparing van € 270,- op

 

Voordelen energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen maken de aarde én je portemonnee blij. Het nemen van energiebesparende maatregelen heeft nog meer voordelen:

 • je betaalt minder energiekosten (vaak een paar tientjes per maand)
 • je hebt minder of geen tocht, temperatuurschommelingen of condens op de ramen
 • je kunt vaak zonder gas of vervuilende centrales
 • waarschijnlijk wordt je huis meer waard
 • en verkoop je het ook nog eens sneller in de toekomst

 

Invloed op hypotheek van energiebesparende maatregelen: energiebespaarbudget

Alles leuk en aardig, maar je wilt de kosten voor energiebesparende maatregelen natuurlijk wel meefinancieren in je hypotheek! Gelukkig kun je bij meerdere geldverstrekkers energiebesparende maatregelen onder bepaalde voorwaarden meefinancieren in je hypotheek.

Sinds 2018 kun je nog 100% van je woningwaarde financieren voor een hypotheek. Tenzij je kiest voor het verduurzamen van je woning, want dan mag je tot 106% van de woningwaarde lenen. Bovendien krijg je soms rentekorting als je een energiezuinige woning koopt, of een woning gaat verduurzamen. De mogelijkheden en voorwaarden voor een verhoogde hypotheek en rentekorting wisselen wel per geldverstrekker. Informeer dus eens bij een hypotheekadviseur welke geldverstrekker jou het meeste voordeel oplevert.

Energiebesparende maatregelen en hypotheek met NHG

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie geeft extra zekerheid en kun je normaal gesproken krijgen bij een hypotheek tot €265.000 (2018). Maar ook hier geldt de uitzondering dat je 106% van de woningwaarde kunt lenen wanneer je energiebesparende maatregelen neemt. Daarmee komt de kostengrens voor een hypotheek met NHG op € 280.900,- (2018) te liggen. Moet je natuurlijk wel gewoon je maandlasten kunnen betalen en het extra geld aan energiebesparende maatregelen uitgeven.

Andere financieringsmogelijkheden energiebesparende maatregelen

Mocht je de kosten voor energiebesparende maatregelen niet kunnen of willen meefinancieren in je hypotheek, zijn er nog meer financieringsopties. Denk aan:

 • eigen geld
 • duurzaamheidslening bij de gemeente

Let op: er zijn dus meerdere financieringsmogelijkheden, waardoor het enorm kan lonen om met een hypotheekadviseur de mogelijkheden te bespreken.

Stappenplan hypotheek energiebesparende maatregelen

1: check tijdens je huizenjacht de mogelijke maatregelen per huis:

Op de website verbeteruwhuis.nl kan je kijken naar mogelijke energiebesparende maatregelen die je per woning kunt nemen. Je krijgt bijvoorbeeld inzicht in:

 • de kosten per maatregel
 • de energiebesparing
 • het wooncomfort

 

2. Bespreek jouw hypotheek mogelijkheden met een hypotheekadviseur:

Een hypotheekadviseur kan je alles vertellen over energiebespaarbudgetten en of jij daar gebruik van kunt maken bij je hypotheek. Als je direct weet wat de mogelijkheden zijn, kun jij met een gerust hart een hypotheek afsluiten en kan het Finzie serviceteam vervolgens je (verhoogde) hypotheekaanvraag rond maken!

3. Subsidie?

Een financieel coach van Finzie is altijd op de hoogte van de lokale huizenmarkt en weet of jij in jouw gemeente in aanmerking komt voor subsidies. Mocht jouw hypotheekadviseur dit niet weten, kun je ook nog bekijken op energiesubsidiewijzer.nl.

Geschreven door:
André de Korte, Financieel coach in Dordrecht.
Meer weten over mij?  Bekijk mijn persoonlijke pagina.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak