Een hypotheek als 57-plusser? Dit zijn je mogelijkheden

57-plus stel is blij met mogelijkheden hypotheekBen jij 57-plusser en wil je een nieuwe hypotheek afsluiten of je huidige hypotheek aanpassen? Dan telt je (toekomstige) pensioeninkomen mee en kan je wellicht minder geld lenen. In deze blog lees je welke mogelijkheden jij als 57-plusser hebt.

Mogelijkheden voor 57- plussers

Wanneer je als 57-plusser een hypotheek wil afsluiten, telt je (toekomstige) pensioeninkomen mee. Als dit inkomen lager is dan je huidige inkomen, wordt er bij het afsluiten van de hypotheek rekening gehouden met het lagere inkomen. Veel mensen denken daarom dat het moeilijk is om op latere leeftijd nog een hypotheek te krijgen, maar hier zijn verschillende oplossingen voor bedacht:

Rekenen met werkelijke hypotheeklasten

Ga je verhuizen en blijven je woonlasten gelijk of worden deze lager? Dan mag de bank in sommige gevallen met de werkelijke hypotheeklasten rekenen. Normaal gesproken gebruikt de bank een standaardtoets die ervan uitgaat dat je voor je hypotheek rente en aflossing betaalt. Wanneer de bank rekent met de werkelijke hypotheeklasten, gebeurt dat niet. In dat geval kijkt de bank alleen naar de werkelijke hypotheeklasten. Wanneer die lager zijn, is er vaak meer mogelijk.

De Tijdelijk Tekort regeling

Bereik jij of je partner eerder de AOW-leeftijd? Dan kan er een inkomensdaling ontstaan, ook wel een tijdelijk tekort genoemd. Dit maakt het soms lastiger om een hypotheek af te sluiten. Om te voorkomen dat je in deze situatie tijdelijk minder of geen geld mag lenen, is de Tijdelijk Tekort regeling ingevoerd. Ook bij deze regeling kijkt de bank naar de werkelijke hypotheeklasten, waardoor er in veel gevallen meer mogelijk is.

Mogelijkheden voor AOW’ers

Heb je de AOW-leeftijd bereikt en wil je zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen? Dan kunnen aanpassingen aan de woning zoals een badkamer op de benedenverdieping of drempelvrije doorgangen nodig zijn. Ook zekerheid van vaste en betaalbare maandlasten kunnen gewenst zijn. Als AOW’er heb je zelf wellicht niet genoeg geld om deze wensen te realiseren. Daarom hebben verschillende geldverstrekkers speciaal voor AOW’ers een overwaarde hypotheek ontwikkeld.

De naam term ‘overwaarde hypotheek’ zegt het eigenlijk al: een hypotheekvorm om de overwaarde op je huis mee op te nemen. Handig, want veel huizenbezitters hebben op dit moment overwaarde. Er is sprake van overwaarde als de marktwaarde van je huis hoger is dan je hypotheek. Je hebt dan vermogen dat vastzit in de stenen van je huis en in principe pas vrijkomt als je je woning verkoopt. Met een overwaarde hypotheek kan je je overwaarde eerder opnemen en onder andere gebruiken voor aanpassingen aan je woning of als aanvulling op pensioen

Meer weten?

Ben jij 57-plus en ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden rondom het afsluiten of aanpassen van een hypotheek zijn? De financieel coaches van Finzie helpen je graag. Vind een financieel coach bij jou in de buurt en maak een afspraak voor een vrijblijvend eerste gesprek!

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak