Deze opties heb je als je de hypotheek niet meer kunt betalen

Meneer die zijn rekeningen niet meer kan betalenHet zal je maar gebeuren. Door omstandigheden kun je de hypotheek niet meer betalen. Vervelend! Gelukkig betekent dat niet dat je direct op straat komt te staan. Je hebt allerlei mogelijkheden. In dit artikel gaan we er dieper op in. 

Laat het je hypotheekaanbieder weten

Loop je op dit moment niet achter met het betalen van je hypotheek, maar weet je zeker dat dit in de nabije toekomst wel gaat gebeuren? Neem dan contact op met je hypotheekaanbieder of hypotheekadviseur. Samen kunnen jullie zoeken naar een oplossing en de aanbieder werkt waarschijnlijk beter mee als je nog geen betalingsachterstand hebt.  

Geen rente betalen

De hypotheekaanbieder kan voorstellen om een pauze in te lassen voor het betalen van de hypotheekrente. In dat geval hoef je voor een bepaalde periode maar aan een deel van de betaling te voldoen (de aflossing van de hypotheek) en heb je de ruimte om je geldzaken weer op orde te krijgen. Uiteraard is dit een tijdelijke oplossing, uiteindelijk moet je de rente alsnog betalen. 

Betalingsregeling

Heb je al een paar maandbetalingen gemist? Dan kun je waarschijnlijk een betalingsregeling treffen. In dat geval betaal je het nog openstaande hypotheekbedrag in termijnen. 

Bijvoorbeeld: je hebt al drie maanden de hypotheeklasten van € 650 niet kunnen betalen. Je hebt daarom € 1.950 schuld bij de bank. Je treft een regeling waarin je afspreek dat je dit bedrag in vijf maanden terugbetaalt. Dit houdt in dat je de eerstvolgende maand € 650 (je maandelijkse hypotheeklasten) + € 390 (€ 1.950/5) betaalt. 

Hypotheek wijzigen

Je kunt in overleg met je hypotheekaanbieder besluiten om je hypotheek aan te passen. Sluit je bijvoorbeeld je hypotheek over naar een nieuwe hypotheek met een lagere rente? Dan verlagen je maandlasten misschien, omdat je een lagere hypotheekrente betaalt. 

Je hebt soms ook de mogelijkheid om de looptijd van je hypotheek te verlengen. In principe loopt je hypotheek voor 30 jaar. Betaal je al 7 jaar af? Dan heb je nog 23 jaar te gaan. In overleg met je hypotheekaanbieder kun je hier opnieuw 30 jaar van maken. In dat geval wordt het resterende hypotheekbedrag verspreid over 30 jaar in plaats van 23, waardoor je maandlasten lager worden. 

Budgetcoach

Ben je in de financiële problemen gekomen omdat je niet goed omgaat met geld of omdat je jouw financiën niet overzichtelijk hebt? Dan kan de geldverstrekker je een budgetcoach aanwijzen. De budgetcoach kijkt samen met jou naar je inkomsten en uitgaven. Aan de hand hiervan stel je met je coach een budget op waar jij je aan moet houden, zodat je de hypotheek weer kunt betalen. 

Schuldhulpverlening

Krijg je het niet voor elkaar om aan de betalingsregeling met de hypotheekaanbieder te voldoen en kan de budgetcoach je ook niet helpen? Dan kom je mogelijk in de schuldhulpverlening terecht. In dat geval gaat een specialist jouw geld beheren, met als doel om je schulden af te betalen. Je verliest dan de totale controle over je financiën, dus probeer het niet zover te laten komen. 

Verkoop van je huis

De hypotheekaanbieder kan niet tot in den treuren op je geld wachten. Als het je echt niet lukt om je hypotheeklasten te betalen, kun je gedwongen worden om je huis te verkopen. De aanbieder wil je huis dan zo snel mogelijk verkopen, om een nog grotere betalingsachterstand te voorkomen. In veel gevallen gaat zo’n verkoop daarom via een executieveiling, waarbij je huis naar de hoogste bieder gaat.  

Jouw financiën meer inzichtelijk

Merk jij dat je het overzicht een beetje kwijt bent als het om je financiën gaat? Vraag dan het gratis Financieel Plan van Knab aan. Hiermee zie je direct hoe je ervoor staat met je inkomsten en uitgaven, en krijg je meer grip op je geldzaken. 

Gastblog Judith Hof
Foto van Judith Hof
Judith Hof werkt bij Knab en helpt jou graag om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak