De rentevaste periode voor lange tijd vastzetten of niet?

rentevaste periode vastzetten of niet?Uit data van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat het onder starters op de huizenmarkt steeds populairder is geworden om de hypotheekrente voor 30 jaar vast te zetten. Op die manier kunnen ze zo lang mogelijk profiteren van de huidige, historisch lage hypotheekrente. Maar is een lange rentevaste periode wel altijd gunstig? Je leest er meer over in deze blog.

Meer starters kiezen voor een lange rentevaste periode

Waar in 2016 nog zo’n 7% van de starters een rentevaste periode van 30 jaar koos, is dat in 2019 gegroeid naar 18%. Overigens blijkt wel dat het percentage verschilt per provincie. In Limburg wordt het vaakst gekozen voor een periode van 30 jaar, namelijk zo’n 38% van de hypotheekaanvragen. In de provincie Noord-Holland ligt het percentage het laagst, op 10%.

Waarom kiezen voor een kortere rentevaste periode?

Het klinkt aantrekkelijk: de rentevaste periode zo lang mogelijk vastzetten, om op die manier te profiteren van de lage rentestanden. Maar je betaalt bij een langere rentevaste periode ook een hogere hypotheekrente waardoor je hogere maandlasten krijgt dan bij een korte rentevaste periode. Je betaalt namelijk extra voor de zekerheid van vaste en relatief lage rentelasten. Bij een korte periode heb je deze zekerheid minder lang en betaal je er dus ook minder voor. Of je het risico wil én kan lopen dat de rentelasten kunnen variëren en kunnen stijgen, hangt onder andere af van je financiële situatie nu en in de toekomst.

Hoe ziet jouw toekomst er uit?

Het kan geen kwaad om even stil te staan bij de toekomst. Heb je bijvoorbeeld opgroeiende kinderen, die een keer het huis uit gaan? Overweeg in dat geval om de rente vast te zetten tot die tijd, dan kun je daarna eventueel oversluiten.

En hoe zit het met je inkomen? Met een goed carrièreperspectief, is een stijging van je inkomen in de toekomst geen gekke gedachte. Dan kan het ook een optie  zijn om de rente niet te lang vast te zetten. Op die manier profiteer je nu van lagere maandlasten, en kun je in de toekomst met je hogere inkomen een eventuele rentestijging opvangen.

Waarom kiezen voor een langere rentevaste periode?

Uiteraard kunnen er ook redenen zijn om juist wel voor een lange rentevaste periode te kiezen. Wanneer je zeker weet dat je niet meer gaat verhuizen bijvoorbeeld. Of als je inkomen over een lange periode niet zal wijzigen. Dan kan een rentevaste periode van 30 jaar meer zekerheid en stabiliteit geven.

Met goed advies kies je de periode die bij je past!

Voor het kiezen van een rentevaste periode geldt: ga niet over één nacht ijs! Er spelen allerlei factoren mee bij het kiezen van de juiste rentevaste periode. Jouw financieel coach kan je bijstaan en adviseren. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak