De impact van schulden op je maximale hypotheek

Invloed van schulden op je hypotheek

Van studieschuld tot een persoonlijke lening. Veel mensen hebben een vorm van schuld. Welke invloeden hebben deze schulden op de maximale hypotheek die je kunt lenen en wat kun jij daaraan doen?

Kun je een hypotheek krijgen als je schulden hebt?

Het is geheel afhankelijk van jouw situatie, maar het is wel mogelijk om een hypotheek te krijgen wanneer je schulden hebt. Geldverstrekkers kijken naar jouw totale inkomen en naar jouw financiële verplichtingen. Als een geldverstrekker vindt dat je na het betalen van jouw financiële verplichtingen zoals schulden en/of alimentatie nog genoeg geld overhoudt om jouw hypotheek te betalen, dan kun je een hypotheek krijgen.

Schulden aflossen voor je hypotheek

In veel gevallen is het zo dat je door schulden een deel van je inkomen kwijt bent aan het aflossen daarvan. Hierdoor blijft er minder geld over voor een hypotheek. Daarbij loopt een bank extra risico met jou als je al schulden hebt. Daarom is het slim om jouw schulden eerst af te lossen als je dat financieel kunt. Daardoor houd je meer over van jouw inkomen en kun je dus een hogere hypotheek krijgen.

Meer kosten dan alleen een hypotheek

Houd er ook rekening mee dat de bank nog maar 100% van de woningwaarde financiert. Als je schulden hebt en je kunt wel een hypotheek krijgen, is het de vraag of je de rest kunt betalen. Denk hierbij aan de notariskosten, de kosten voor hypotheekadvies en de verhuizing zelf. Laat dit dus goed op een rijtje zetten door een financieel coach, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Mag je schulden verzwijgen als je een hypotheek aanvraagt?

Nee, dat mag je niet. Je bent wettelijk verplicht om je schulden te melden als je een hypotheek aanvraagt. Ook moet je je andere financiële verplichtingen melden, bijvoorbeeld wanneer je alimentatie moet betalen. Geef dit dus altijd eerlijk aan.

Waar worden je schulden geregistreerd?

Je schulden worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, oftewel BKR. Op hun website kun je één keer per jaar gratis jouw schulden opvragen. Hier staat alles van persoonlijke leningen, tot creditcardschulden en zelfs je mobiele telefoon als die meer dan € 250,- waard is en je die op afbetaling hebt gekocht. Je studieschuld wordt hier niet geregistreerd, want die komt van DUO. Dit is een onderdeel van de overheid en zij delen de informatie over jouw studiefinanciering niet met BKR, banken of kredietverstrekkers. Toch moet je dit wel doorgeven aan je Finzie coach wanneer je komt voor hypotheekadvies.

Laat jouw financiën op een rijtje zetten door een financieel coach

Het kan best onoverzichtelijk zijn wanneer je meerdere schulden hebt. Ook is het nog wel eens onduidelijk hoeveel jij kunt lenen wanneer je een studieschuld hebt. Laat jouw financiële situatie doorrekenen door een financieel coach. Zo weet je wat je echt kunt lenen en of je jouw droomhuis kunt kopen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak