Als je een ouder huis wil kopen, is het niet onverstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Maar ook als je twijfelt of als je bijvoorbeeld vochtplekken hebt ontdekt kan een bouwtechnische keuring verstandig zijn. Met een keuring maakt een onafhankelijke expert de bouwkundige staat van een woning inzichtelijk. Wat moet je nog meer weten van een bouwkundige keuring? Je leest het in deze blog!
Wat is een bouwkundige keuring?
Een bouwkundige of bouwtechnische keuring is een keuring van een bestaande woning die door een onafhankelijke partij wordt uitgevoerd. In het keuringsrapport wordt de bouwkundige staat van een woning inzichtelijk gemaakt. Zo weet jij of de woning die je op het oog hebt gebreken heeft en krijg je inzicht in de herstelkosten voor achterstallig onderhoud.
Wie voert de keuring uit?
Je kunt zelf een partij kiezen die voor jou een bouwtechnische keuring uitvoert. Dit moet altijd een onafhankelijke partij zijn, zoals een bouwkundig adviesbureau, architectenbureau of een aannemingsbedrijf. Het is belangrijk dat het bouwkundig rapport volgens het model-bouwkundig rapport Nationale Hypotheek Garantie wordt opgemaakt.
Wanneer is een bouwkundige keuring verplicht?
Een bouwkundige keuring is verplicht als een taxateur achterstallig onderhoud vaststelt en je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wil afsluiten. Adviseert de taxateur om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren? Ook dan is het verplicht. Verder is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren als je een ouder huis wil kopen of als je ergens over twijfelt.
Op welk moment laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?
Je kunt zowel voor als na het uitbrengen van een bod een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Als je de keuring voordat je een bod uitbrengt laat uitvoeren, dan kun je de eventuele herstelkosten meenemen in de onderhandeling. Wil je de bouwtechnische keuring laten uitvoeren nadat je een bod hebt uitgebracht? Dan moet je goede afspraken maken over de maximale herstelkosten en het ontbinden van de koop als de kosten boven het vooraf afgesproken bedrag liggen.
Je moet bij een bouwkundige keuring dus aan verschillende dingen denken. Een financieel coach van Finzie ondersteunt je hier graag bij!
Wat zijn de voordelen?
Een bouwkundige keuring heeft verschillende voordelen. Zo krijg je direct inzicht in de gebreken van een woning en de kosten die gemaakt moeten worden om de gebreken en achterstallig onderhoud te herstellen. De inzichten in het rapport kun je gebruiken tijdens de prijsonderhandeling met de verkopende partij. Sinds 2018 staat in de model koopovereenkomst voor een bestaande woning standaard de ontbindende voorwaarde van een bouwkundige keuring. Als koper heb je onderzoeksplicht, door een bouwkundige keuring uit te laten voeren voldoe je aan deze verplichting. En tot slot ontvang je in het bouwtechnisch rapport vaak extra tips voor het verduurzamen van de woning. Dat is mooi meegenomen!
Wat kost een bouwkundige keuring?
Je kunt de bouwtechnische keuring door verschillende onafhankelijke partijen laten uitvoeren, hierdoor kan de prijs variëren. Gemiddeld ben je tussen €275 en €425 kwijt voor een bouwkundige keuring. De prijs is dus afhankelijk van de onafhankelijke partij die de keuring uitvoert en de woninggebonden factoren zoals de inhoud, het oppervlakte en de locatie van de woning.
Kies voor een betrouwbare partij, zodat je een kwalitatief goed rapport ontvangt en je sterker staat in de prijsonderhandelingen en als je de koop wil ontbinden.
Hulp nodig? Maak een afspraak!
Heb je vragen over een bouwtechnische keuring? De financieel coaches van Finzie geven je graag advies. Je kunt via Finzie ook een bouwkundige keuring regelen. Wij werken namelijk samen met Nationale Taxatie Service. Maak een vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek met een financieel coach bij jou in de buurt.