Wil je binnenkort een huis kopen? Dan is het handig om een lijstje te maken met je woonwensen. Schrijf voor jezelf op waar je droomhuis aan moet voldoen. Hou je niet van klussen? Dan is een nieuwbouwwoning misschien wat voor jou. Vind je klussen niet erg? Dan kun je ook kiezen voor een huis dat nog niet helemaal aan je eisen voldoet, maar waar je wel wat moois van kunt maken.
Voordelen nieuwbouwwoning
Een van de grootste voordelen bij het kopen van nieuwbouw, is dat je de eerste bewoner bent. Alles is nieuw, dus je hoeft je geen zorgen te maken over achterstallig onderhoud. Bij nieuwbouwprojecten heb je vaak de mogelijkheid om aanpassingen of keuzes te maken in de indeling van de woning. Kies jij boven voor twee grote slaapkamers of wil je liever een grote en twee kleine slaapkamers? Andere voordelen zijn dat je woning energiezuinig is en waarschijnlijk voldoet aan de nieuwste duurzaamheidsrichtlijnen. En niet geheel onbelangrijk, je kunt je inrichting natuurlijk ook helemaal zelf bepalen. Zo zit je niet met een badkamer die niet naar je wens is. Je hoeft dus niet te slopen!
Nieuwbouw kopen heeft ook financiële voordelen. Zo heb je, doordat alles nieuw is, de eerste jaren geen onderhoudskosten. Daarnaast staat de verkoopprijs bij een nieuwbouwwoning vaak vast. Zo weet je precies waar je aan toe bent en heb je geen last van overbieden. Ook scheelt dit je een hoop geld. Je koopt een nieuwbouwwoning namelijk vrij op naam (v.o.n.), hierdoor hoef je geen kosten koper te betalen.
Nadelen nieuwbouwwoning
Natuurlijk heeft nieuwbouw ook zo zijn nadelen. Je koopt een huis vanaf een tekening en je hebt veel geduld nodig. Voordat je uiteindelijk in je nieuwe huis kunt wonen, ben je zo een jaar tot anderhalf jaar verder. Daarnaast heb je bij veel nieuwbouwprojecten te maken met een loting. Het kan dus zijn dat je de woning niet krijgt ondanks dat je aan alle voorwaarden voldoet.
Koop je een kavel? Dan krijg je te maken met kosten voor een bouwvergunning. Deze vergunning kun je aanvragen bij je gemeente. Wanneer je zelf mag bepalen wat voor woning je op de kavel laat bouwen, krijg je vaak ook te maken met de kosten voor een architect.
Voordelen bestaande woning
Het aankoopproces van een bestaande woning is anders dan bij nieuwbouw. Je koopt een huis niet vanaf een tekening, maar je hebt keuze uit een gevarieerd aanbod bestaande woningen. Je bent hierdoor wel afhankelijk van de woningen die te koop staan. Dagelijks komen er nieuwe huizen in de verkoop, dus het kan zomaar zijn dat er het ene moment geen geschikte woning voor je tussen zit en een dag later ineens wel. Je moet het aanbod dus goed in de gaten houden!
Een voordeel bij het kopen van een bestaand huis, is dat je kunt zoeken naar een huis dat al voldoet aan je wensen. Je hebt er dan weinig werk aan. Zeker als de badkamer, keuken en vloeren naar je smaak zijn. Is dit niet het geval? Dan kun je ook per ruimte aan de slag waardoor je niet in een keer een klap geld kwijt bent aan verbouwingskosten. Daarnaast heeft een oudere woning vaak meer sfeer dan een nieuwbouwwoning.
Nadelen bestaande woning
Een nadeel van een bestaande woning is dat je huis vaak minder energiezuinig is en dat de apparatuur vaak al een aantal jaar oud is, waardoor het verouderd of slecht onderhouden kan zijn. Als je pech hebt, ben je dan de eerste jaren extra geld kwijt aan onderhoudskosten. Een bouwkundige keuring is soms belangrijk om te doen. Het kan ook de moeite lonen om je woning na aankoop gelijk te verduurzamen. Je kunt namelijk vaak meer lenen als je je woning isoleert of bijvoorbeeld zonnepanelen plaatst.
Bij bestaande bouw is veel concurrentie op de markt. Zie je een huis dat voldoet aan je wensen? Reageer dan snel anders kan het zomaar zijn dat je te laat bent.
Maak een afspraak!
Heb je een woning op het oog en ben je benieuwd naar je financiële mogelijkheden? Maak dan een afspraak met een financieel coach van Finzie. Een financieel coach kan een maximale berekening maken en je advies geven over eventuele verbouwingskosten, het verduurzamen van een woning en verzekeringen.