Bereidstellingsprovisie: wat is het en waarom moet je het betalen?

adviseur legt uit wat bereidstellingsprovisie isJe hypotheekofferte is beperkt geldig. Op een gegeven moment verloopt deze. Als je meer tijd nodig hebt – bijvoorbeeld om alle documenten te kunnen aanleveren – kan je de offerte verlengen. Hiervoor betaal je mogelijk kosten: de zogenaamde bereidstellingsprovisie.

Bereidstellingsprovisie, wat is dat?

Zoals gezegd is dat het bedrag dat je betaalt om je hypotheekofferte te verlengen. De voorwaarden in je offerte blijven dan geldig. Je moet hiervoor meestal alleen betalen wanneer de hypotheekrente in de tussentijd is gestegen.

Waarom betaal je hier extra voor?

Wanneer een hypotheekaanbieder jou een offerte doet, is dat op basis van de op dat moment geldende hypotheekrente. De meeste offertes zijn drie maanden geldig. Stijgt de hypotheekrente in de tussentijd, dan is het voor de hypotheekaanbieder niet meer aantrekkelijk om jou de hypotheek te geven met de originele rente uit de offerte. Je betaalt hiervoor ter compensatie de bereidstellingsprovisie.

Hoe hoog is de bereidstellingsprovisie?

De meeste hypotheekaanbieders rekenen 0,25% van het totale hypotheekbedrag per maand. In sommige gevallen wordt het bedrag per dag berekend. Zo betaal je niet voor een hele maand wanneer je bijvoorbeeld 20 dagen verlengt.

Voorbeeldberekening

Stel, je wil een hypotheek afsluiten van € 350.000 en de offerte is drie maanden geldig. Per maand die je wil verlengen kost het je 0,25% van € 350.000. Je betaalt dus (0,0025 x 350.000) = € 875 per maand. Let op: de werkelijke kosten kunnen per aanbieder verschillen.

Goed om te weten: de bereidstellingsprovisie is fiscaal aftrekbaar wanneer je een hypotheek afsluit om een huis te kopen, verbouwen of onderhouden.

Lever alles op tijd aan

De bereidstellingsprovisie kan aardig oplopen, dus het is verstandig om voor het verstrijken van de looptijd van je offerte alle documenten aan te leveren. Het gratis e-book hypotheekofferte van Knab kan je hierbij helpen. Onafhankelijk hypotheekadvies nodig? Maak gratis een vrijblijvende oriëntatieafspraak.


 

ArthurGastblog van Arthur Buijs
Arthur is Content Marketeer bij Knab en schrijft voornamelijk over de onderwerpen sparen, beleggen en vermogensopbouw. Hij helpt anderen graag om het maximale uit hun geld te halen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak