9 tips voor een geslaagde bezichtiging

Stel bezichtigt woningBen je op huizenjacht en sta je op het punt om je droomhuis te bezichtigen? Dan is het handig om jezelf goed voor te bereiden. Bedenk alvast waar je nieuwe huis aan moet voldoen en wat voor jou belangrijke dingen in de omgeving zijn die niet mogen missen. In dit blog lees je handige tips voor een geslaagde bezichtiging. Zo kun jij voorbereid op pad!

1. Maak een wensenlijstje

Voordat je de huizenjacht begint, is het slim om een wensenlijstje te maken met ‘eisen’ waaraan je nieuwe huis moet voldoen. Denk bijvoorbeeld na over de reistijd naar het station, het aantal slaapkamers, de ligging van de tuin, apparatuur in de keuken en bijvoorbeeld een aparte ruimte voor je wasmachine en droger. Een wensenlijstje maakt het vergelijken van woningen makkelijker.

2. Kijk rond in de buurt

Ben je niet bekend in de buurt van de woning? Maak dan een paar keer op verschillende tijdstippen een wandeling in de omgeving of fiets een rondje door de buurt. Natuurlijk is de woning het allerbelangrijkste, maar de buurt en de straat hebben minstens zoveel invloed op je woonplezier. Bekijk bijvoorbeeld of de woning in een drukke of rustige straat staat, of er scholen in de buurt zijn en hoe ver de supermarkt bij je vandaan is. En zijn er op een later tijdstip in de straat nog steeds genoeg parkeerplekken?

3. Maak aantekeningen

Schrijf alles op wat je ziet tijdens de bezichtiging. Wat is je eerste indruk van de woning? Wat trekt je aandacht en wat zijn de pluspunten? Je kunt vast niet alles wat je die dag ziet en hoort onthouden. Neem daarom een notitieboekje mee of maak aantekeningen in de notities op je telefoon. Bekijk de aantekeningen thuis nog eens op je gemak.

4. Maak foto’s

Wanneer je een huis bezichtigt zie je vaak meer dan in de brochure staat beschreven of op de foto’s op internet is afgebeeld. Vraag aan de verkopers of aan de makelaar of je tijdens de bezichtiging foto’s mag maken. Zo weet jij als je thuiskomt nog precies hoe die ene ruimte er uit zag en heb je een beter beeld van het totaalplaatje. Ook handig als je misschien wil verbouwen!

5. Neem iemand mee

Ga je alleen een huis kopen? Dan is het handig om iemand mee te nemen. Twee paar ogen zien meer dan één. Zeker wanneer je heel enthousiast over een woning bent en ergens graag wil wonen is het handig om een kritische blik bij je te hebben. Zelf ben je misschien eerder geneigd om minpunten van het huis door de vingers te zien omdat je het zo graag wil hebben.

6. Blijf objectief

Heb je je droomhuis gevonden en ben je dolenthousiast? Dat is natuurlijk super fijn! Maar probeer tijdens de bezichtiging objectief te blijven. Stel kritische vragen aan de makelaar en let ook goed op de details van de woning zoals het onderhoud en de afwerking. Probeer niet té enthousiast over te komen, want dan sta je minder sterk als je straks wil onderhandelen.

7. Plan een tweede bezichtiging

Ben je na de eerste bezichtiging blij verrast? Ga dan als dat kan nog snel een tweede keer kijken. Plan je tweede bezichtiging bij voorkeur op een ander tijdstip, dan krijg jij een beter beeld van het huis en de buurt. Bij een tweede keer vallen je weer andere zaken op. Ga er dan ook met een kritisch oog naar toe en stel vragen. In de huidige huizenmarkt is een tweede bezichtiging niet altijd mogelijk. Is dat bij het huis dat jij wil bezichtigen ook het geval? Dan is het extra belangrijk om iemand mee te nemen bij de eerste bezichtiging.

8. Wat is je budget?

Bereken vooraf wat je maximaal kunt lenen door online een hypotheek berekening te maken. Zo kun je gericht op zoek en kom je niet voor verrassingen te staan. Bereken ook hoeveel geld je nodig hebt voor eventuele aanpassingen zoals een nieuwe vloer, badkamer of keuken. Maak voor jezelf een kostenplaatje en voorkom dat je jouw droomhuis tegenkomt die je niet kunt betalen!

9. Maak een afspraak

Ga goed voorbereid op pad en bespreek alvast je mogelijkheden in een kennismakingsgesprek met een financieel coach bij jou in de buurt. Het eerste gesprek is vrijblijvend!

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak